Loader

Mladić u ćeliji u Hagu

02.jun,02:13

Ratko Mladić se od utorka (31. maja) uveče nalazi u ćeliji pritvorske jedinice Haškog tribunala. On će se prvi put pojaviti pred sudijama u petak (3. juna) u 10 sati, najavio je glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc.

Avion Vlade Srbije u kom se nalazio haški optuženik, poleteo je iz Beograda, sa Aerodroma „Nikola Tesla“, malo posle 17 časova. Oko 19.45 je sleteo u Roterdam, 20 kilometara od Haga. Odatle su poletela dva helikoptera – navodno je u jednom od njih bio Mladić.

U Sheveningenu su se pred zatvorskim vratima istovremeno pojavili helikopteri i kolona vozila, tako da je ostalo nejasno čime je Mladić prevezen iz Roterdama. Kako javlja specijalna reporterka B92 Ljubica Gojgić iz Haga, po svemu sudeći je bio u pitanju još jedan bezbednosni potez, poput dve kolone ka aerodromu u Beogradu. Iako su svi reporteri promatrali dva helikoptera, po svemu sudeći je Mladić put od Roterdama prešao kopnenim putem.

Tokom večeri, Mladiću je u pritvorskoj jedinici uručena optužnica. On će nekoliko dana biti u izolaciji, a onda će ga premestiti u jedno od krila pritvorske jedinice.

Zavaravanje tragova

31. maj

Nekoliko minuta pošto su dve kolone džipova jedna za drugom stizale za na Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu, u zgradi Vlade Srbije počela je konferencija za štampu. Na njoj se dvadesetak minuta posle 17 časova, kratkim saopštenjem obratila javnosti ministarka pravde Snežana Malović. Ona je rekla da se odobrava predaja Mladića Haškom tribunalu, te da je postupak predaje započet. Novinarima se obratila na srpskom i na engleskom jeziku.

Ona je odgovarajući na novinarsko pitanje rekla da se Ratko Mladić nalazi u avionu, na putu za Hag.

Ministarka je potpisala rešenje za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, što je bio poslednji korak pred njegovo izručenje Hagu.

Nešto ranije, oko 16.30 iz dvorišta Specijalnog suda uz zvukove sirene izašlo je šest džipova žandarmerije i jedna „marica“. Druga kolona je u 17.10 iz Ustaničke takođe krenula na aerodrom, nakon čega je pušten saobraćaj na auto-putu, kao i u Ustaničkoj ulici.

Pošto je druga kolona džipova krenula ka aerodromu, Mladićev sin Darko i supruga Bosiljka napustili su zgradu suda.

Poslednji dan u Beogradu

U utorak, 31. maja oko 11 časova stigla je žalba Mladićevog branioca na odluku o izručenju Tribunalu. Nakon toga, tročlano krivično vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine je potvrdilo rešenje o ispunjenosti uslova za Mladićevo izručenje Haškom tribunalu i odbilo kao neosnovanu žalbu branioca Ratka Mladića. Tom odlukom rešenje o izručenju je postalo pravosnažno i prosleđeno je na potvrdu ministarki pravde Snežani Malović, a posle njenog potpisa rešenja o izručenju bio je moguć transport generala Mladića u Hag.

Ratko Mladić će pred Haškim tribunalom imati više zastupnika od kojih će jedan biti Šaljić, nekadašnji predsednik i sudija Vojnog suda. „Ja ću zajedno s Mladićem ići u Hag. O drugim advokatima se još razgovara, ali je sigurno da će to biti advokati koji su već branili druge optužene u Haškom tribunalu“, izjavio je Šaljić, ali nije naveo konkretna imena.

Mladić će verovatno tokom suđenja dobijati materijalnu pomoć koju država svim optuženicima daje – ona na mesečnom nivou iznosi 200 evra za Mladića, dok će njegova porodica dobijati besplatno određeni broj avionskih karata do Haga.

Dok su hapsili Mladića, Hag odlučivao o novoj optužnici

Ćelija pritvorske jedinice Haškog tribunala (Foto: Tanjug)

U međuvremenu, Tužilaštvo u Hagu priprema novu, proširenu optužnicu protiv Mladića. Prva optužnica protiv njega iz jula 1995. teretila ga je za genocid i druge zločine počinjene nad civilima širom teritorije Bosne i Hercegovine. U novembru 1995. podignuta je druga optužnica koja se odnosila na zločin u Srebrenici. Optužnica je ponovo izmenjena 2002 – objedinila je prvu i drugu optužnicu i sadržala je šest tačaka za kršenja zakona i običaja ratovanja, sedam tačaka za zločine protiv čovečnosti i dve tačke za genocid.

Tužilaštvo Haškog tribunala je samo nekoliko dana pre hapšenja Mladića podnelo zahtev za još jedno proširenje optužnice. Sudsko veće Haškog tribunala odobrilo je taj zahtev jedan dan pošto je Mladić uhapšen, 27. maja. Novom optužnicom Mladić se direktno optužuje za genocid, a ne za saučesništvo.

Dijagnoze i strategije

Dok zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić tvrdi da je potenciranje lošeg zdravstvenog stanja Ratka Mladića samo strategija odbrane za odlaganje izručenja Hagu, advokat porodice Mladić, Miloš Šaljić, kaže da ne veruje da će Mladić doživeti suđenje.

Šaljić je u ponedeljak Specijalnom sudu podneo zahtev za formiranje nezavisnog lekarskog tima koji treba da utvrdi „pravo“ zdravstveno stanje Mladića. On je naveo da porodica zahteva stručan tim sačinjen od kardiologa, neurologa, ortopeda i gastroenterologa daju dijagnozu, jer zatvorski lekari to ne mogu dobro da urade.

Darko Mladić: Dijagnoza ispravna, odluka o sposobnosti ne stoji

Sin Darko je u nedelju, 29. maja posle posete ocu, ispred zgrade Specijalnog suda pročitao nalaz pet sudskih lekara (psihijatar, neurolog, internista, kardiolog i lekar opšte prakse) koji su pregledali njegovog oca i zaključili da je sposoban da pristupi sudu i prati tok sudskog postupka. U nalazu stoji „da je pregledom nađeno da pacijent boluje od više hroničnih bolesti, i to: psihoorganski sindrom, stanje posle celebrovaskularno insuta, stanje posle infarkta miokarda, stabilna angina pektoris i arterijska hireptenzija uz vizurične smetnje“. Lekari su takođe naveli da Mladić kao posledicu moždanog udara ima slabost desne ruke i noge i da otežano hoda, ali da pati od hroničnih oboljenja koja ne zahtevaju bolničko lečenje.

Darko Mladić je istakao da pomenuta dijagnoza „psihoorganski sindrom“ znači gubitak sposobnosti spoznaje i pamćenja. On je dodao da je zaključak lekara o Mladićevoj sposobnosti da izađe pred sud ne odgovara postavljenoj dijagnozi.

„Da li neko sa takvim simptomima može da prati suđenje kao što stoji u zaključku?“ pitao je Darko Mladić i najavio da će zbog pogrešnog zaključka lekara podneti tužbu Evropskom sudu za ljudska prava. Takođe je pozvao eksperte Tribunala u Hagu da se uvere u zdravstveno stanje njegovog oca.

Naveo je još da se njegov otac „gubi na trenutke i priča događaje iz prošlosti“.

Prethodno je advokat Šaljić izjavljivao da Mladić često govori o poseti grobu svoje ćerke Ane. Šaljić je naveo i da mu je Mladić rekao da, ako mu vlasti ne ispune zahtev da ode na grob, da mu onda u pritvor donesu ćerkin leš.

Mladić na grobu ćerke Ane

Specijalni sud je omogućio da Ratko Mladić u utorak, 31. maja u ranim jutarnjim časovima na Topčiderskom groblju poseti grob ćerke Ane koja je tragično okončala život 1994. godine. Zbog bezbednosnih ruzika Mladićeva javnosti nisu saopštavani detalji o tome, a preduzete su i aderkvatne mere obezbeđenja.

Posle posete groblju, koja je, prema rečima zamenika tužioca Specijalnog suda Bruna Vekarića trajala oko dvadeset minuta, Mladić je vraćen u pritvorsku jedinicu Suda. Zbog mogućnosti da mu pozli na groblju s njim su bili lekari koji su s njim ostali i kad je vraćen u zatvor.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve