Loader

Zdravstveni karton Ratka Mladića

26.maj,15:51

Da li je i koliko Ratko Mladić bolestan?

Javnost još uvek ne zna kako trenutno izgleda Ratko Mladić. Za sada znamo da prilikom hapšenja nije imao bradu i da je veoma ostario, a na televiziji se još uvek „vrte“ fotografije krupnog, gojaznog i rumenog čoveka u uniformi.

O zdravstvenom stanju Ratka Mladića spekulisalo se u više navrata. Mnogi smatraju da o tome najviše zna aktuelni ministar zdravlja Zoran Stanković, ustvrdivši da je Mladić posećivao VMA u vreme dok je bio na međunarodnoj poternici, a Stanković bio njen načelnik.

Darko Mladić: Otac je imao dva moždana udara

Nakon posete ocu u petak pre podne, Darko Mladić rekao je da je zdravstveno stanje njegovog oca veoma loše. Najavio je da će tražiti njegovo prebacivanje u bolnicu kako bi dobio punu medicinsku negu, i naveo da će tražiti da njegovog oca pregledaju i ruski lekari.

„On je ovde dobio neku vrstu lekarskog pregleda i pod lekarskim je nadzorom, ali mi mislimo da to nije dovoljno s obzirom na njegovo stanje. Ono što smo videli je zabrinjavajuće. Pored toga što tražimo da se prebaci u neku bolnicu, po mogućnosti na VMA, tražimo i tim lekara iz Rusije“, rekao je Darko Mladić, dodajući da bi ti ruski lekari trebalo da prisustvuju svim pregledima.

On je dodao da mu je otac rekao kako su mu lekari snimali glavu i utvrdili da postoje dva ožiljka koja ukazuju da je doživeo dva moždana udara.

Advokat porodice Miloš Šaljić tražio je prethodno od nadležnih da Mladića smeste u posebnu zdravstvenu ustanovu gde bi mu bila pružena adekvatna medicinska nega. On je takođe tražio i da se obavi veštačenje kojim bi se utvrdilo da li procesno sposoban, odnosno, može li se braniti od optužbi za koje ga terete.

Ministar zdravlja je na te „prozivke“ lakonski odgovorio da, kao lekar, takve tvrdnje ne želi da komentariše ni u kom kontekstu, ali je zato advokat porodice Ratka Mladića Svetozar Vujačić u maju prošle godine, kada je porodica tražila da se Mladić proglasi mrtvim, izjavio da ima nalaze sa VMA iz 2003. godine koji govore da je Mladić i tada bio teško bolestan.

Da li je i koliko Ratko Mladić bolestan?

Vesti o njegovom zdravlju slažu se u jednom – danas 68-godišnji Mladić živi sa posledicama moždanog udara.

Pre samo desetak dana čuli smo da je nekadašnji Mladićev zamenik, Manojlo Milovanović pred Haškim tribunalom izjavio da je Ratko Mladić krajem rata u BiH doživeo upravo lakši moždani udar, ali i da je bolovao od problema sa bubrezima.

Milovanović nije komentarisao Mladićevu bolest bubrega, ali je zato naveo nekoliko detalja vezanih za posledice šloga. Mladić mu je, navodno, 1995. godine sam priznao da je imao lakši moždani udar i da ponekad ne zna „da su dva i dva četiri“.

U to vreme, kako je opisao Milovanović, general Mladić je „počeo da psuje pukovnike i drugo osoblje Glavnog štaba VRS“, ali je, opet navodno, bio svestan da takvo njegovo ponašanje ima veze sa moždanim udarom zbog čega je rekao Milovanoviću da ga kad to počne da radi, upozori tako što će ga šutnuti čizmom ispod stola. Pola sata nakon tog razgovora Mladić je zbog ovce koju je video ispred GŠ VRS u Han Pijesku počeo da psuje prisutnog pukovnika. Revnosni Milovanović ga je, po dogovoru, „opomenuo“ nogom, ali Mladić mu je odbrusio da dogovor više ne važi.

U prilog Milovanovićem iskazu ide i vest objavljena pre pet godina. Čovek koji je u vreme rata bio veoma blizak s generalom, je u izjavi za jedan beogradski list rekao da je Mladić u junu 2006. doživeo treći moždani udar i da se veoma loše oseća. Isti izvor dodao je i da je Mladić prvi moždani udar imao pred kraj rata – 1995. godine (dakle, otprilike u vreme kada je Manojlu Milovanoviću rekao da ponekad ne zna koliko je dva i dva), a da se po drugi put šlogirao u 57. godini života, tokom 1999. godine.

On je tada izneo bojazan da su male šanse da će Mladić uopšte preživeti, objašnjavajući da je najveći problem to što general nema adekvatan zdravstveni tretman i negu, navodeći još da je Mladićevo zdravstveno stanje tokom svih godina skrivanja jako loše, pošto godinama ima visok krvni pritisak.

Inače, povišen krvni pritisak jeste jedan od glavnih faktora rizika za nastupanje moždanog udara (prestanka dotoka krvi u moždano tkivo). Trećina obolelih se oporavi do potpune samostalnosti sa lakšim posledicama, kod trećine je posledica trajna invalidnost, a trećina bolesnika odmah umire.

Po svemu sudeći, Ratko Mladić (pod uslovom da je zaista doživeo moždani udar/udare) spada u prvu grupu. Pre tri godine čuli smo da u brdima na granici sa Makedonijom čuva stado od 150 ovaca. Najčitaniji bečki bulevarski dnevnik, „Kronen cajtung“, tada je objavio da je natraženiji haški begunac u izuzetno teškom zdravstvenom stanju i da mu je ostalo „malo vremena“.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve