Loader

Reakcije na hapšenje Ratka Mladića

26.maj,14:52

Porodica i advokat

Advokat porodice Ratka Mladica Miloš Šaljić izjavio je da je Mladićeva porodica u šoku zbog saznanja da je on uhapsen. „Ja sam čuo da je potvrđena informacija. Porodica do ovog trenutka nije imala nikakva saznanja o hapšenju“, rekao je Šaljić.

Tomislav Nikolić

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić rekao je da je zaista iznenađen hapšenjem, i da je akcija „ko zna koliko pripremana“. SNS je najavila za petak konferenciju za štampu kao i saopštenje povodom hapšenja Ratka Mladića.

Bela kuća

Bela kuća pohvalila je hapšenje Mladića i izrazila nadu da će se on brzo naći u Hagu.

Štefan File

Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je hapšenje Mladića navodeći da je to istorijski potez Srbije „koji pokazuje da je shvatila suštinski značaj regionalnog pomirenja“.

Sonja LIht

Sonja Liht, koja se trenutno nalazi u Briselu rekla da nam se otvara ozbiljna mogućnost da dobijemo ne samo kandidaturu nego i početak pregovora sa Evropskom unijom. „Ozbiljna, teška politička prepreka je uklonjena i čestitam građanima i građankama Srbije jer su sada čvrsto na putu evropskih integracija“, rekla je Liht.

Dragan Todorović

Predstavnik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da će ta stranka pozvati građane na mitingprotiv hapšenja Mladića, kako bi mirnim demonstracijama pokazali neslaganje sa ovim „gnusnim činom“. Suđenjem Mladiću može vitalno da se ugrozi Republika Srpska i njen opstanak, rekao je Todorović.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je da je Srbija hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića ispunila moralnu obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama.

Ljiljana Smajlović

Novinarka Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, ocenila je u razgovoru za B92 da bi hapšenje Mladića moglo ubrzati pridruživanje Srbije EU. „Ovo bi moglo biti vredno čak i određivanja datuma početka pregovora o pridruživanju EU. Holandija bi mogla biti posebno zadovoljna i blagonaklona prema Srbiji zbog hapšenja“, rekla je Smajlovićeva.

Slavica Đukić-Dejanović

Na konstataciju da je izveštaj Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom negativan, Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije, rekla je da će „gospodin Bramerc očigledno revidirati svoj stav“.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve