Loader

Mladićevo hapšenje i šta dalje

26.maj,14:48

Politička eksploatacija Mladićevog hapšenja potrajaće dugo i iz tog hapšenja Tadić i njegovi iscediće i poslednju kap neke koristi

Piše: Miloš Vasić

Ratko Mladić uhapšen je konačno, na opšte iznenađenje, što nije nikakavo čudo: ionako smo već izgubili svaku nadu.

Vest o hapšenju stigla je izokola: sa Briona, gde su se sastali Serž Bramerc, hrvatski državni tužilac Mladen Bajić i naš tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević – pa od nekog tamo do Gordana Malića, kolege iz zagrebačkog Jutarnjeg lista, koji je veoma dobro povezan gde treba. U prvom trenutku niko nije to ozbiljno shvatio: nije prvi put da se taj glas širi, pogotovo svakog 1. aprila… Onda je jedan izvor Vremena oko podneva potvrdio da je dobio službenu depešu i da je o Ratku Mladiću reč.

U jedan popodne, u četvrtak, Boris Tadić slavodobitno je, odlučno i veoma ozbiljnog lica saopštio vest, odgovorio na nekoliko novinarskih pitanja na srpskom i na još nekoliko na pomalo drvenom engleskom (ali boljem od nekih drugih državnika) i trijumfalno se udaljio. Čestitao je sebi, BIA i MUP Srbije i odmah počeo da politički eksploatiše jutrošnji događaj. Sve se to dalo očekivati, uostalom. To što je izgledao malo zgužvano i noćašnje izgleda da nema veze s Mladićem: u noći između srede i četvrtka veselio se u Klubu književnika uz muziku i lepe žene.

E, sad: politička eksploatacija Mladićevog hapšenja potrajaće dugo i iz tog hapšenja Tadić i njegovi iscediće i poslednju kap neke koristi. Drugo je pitanje šta će sada od sebe ekstremna desnica, Crkva, neonacisti, fudbalska navijačka plemena i guslari. U četvrtak su bili u stanju šoka i neverice, ali će se uskoro pribrati. Ipak su svi oni zajedno Mladića bez ikakve njegove zasluge izvikali za srpskog heroja itd. i onda tu blesavu fikciju eksploatisali do potpunog apsurda. Setimo se samo Aleksandra Vučića i njegove „sigurne kuće za Ratka Mladića“ u Skupštini; pa onih nalepnica „Bulevar Ratka Mladića“. Baš jedva čekamo da vidimo kakav stav će zauzeti Toma i Aca sada… Prekršaje javnog reda i mira većih razmera policija očekuje, ali i to ćemo tek videti kad se ekipa pribere od šoka i neverice.

Zanimljivo je da se Mladić pod pseudonimom Milorad Komadić skrivao u selu Lazarevu (3000 duša) kod Zrenjanina, u kući za koju neki meštani kažu da pripada nekom daljem rođaku njegove supruge, što je težak bezbednsoni propust. Seljaci kažu da je policija došla ujutro i ubrzo se udaljila; neki drugi izvori kažu da je Mladić prilikom hapšenja bio „izuzetno kooperativan“. To je zanimljivo, jer je on stalno pretio da se neće živ dati. Onda je RTS objavila da je Mladić već u avionu za Skiphol, što u ovom trenutku još nije potvrđeno.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve