Loader

Neredi zbog hapšenja Mladića

27.maj,12:56

Protesti u Republici Srpskoj

Protesti zbog hapšenja Ratka Mladića su održani 27. maja na Palama, kao i u Lukavici, gde se okupilo oko 1.500 građana. Protestne šetnje održane su i u Istočnom Novom Sarajevu, kao i u Istočnoj Ilidži, sarajevskim naseljima koji pripadaju RS. U organizaciji boračkih organizacija Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža oni su nosili srpske zastave sa grbom Nemanjića, slike generala Mladića i transparente na kojima je, između ostalog, pisalo „Đenerale uz tebe smo, studenti Pala“. Nekoliko hiljada građana okupilo se na Trgu palih boraca ispred Spomenika braniocima Republike Srpske u Višegradu, posle čega je održana protestna šetnja ulicama tog grada. U centru Banjaluke nepoznata lica postavila su veliki transparent sa slikom Ratka Mladića, na kojem je ispisano „Slomljeno je krilo, ali pamtimo vojnički let“.

U četvrtak uveče policija je u Beogradu privela 35 osoba zbog narušavanja javnog reda i mira, posle hapšenja Mladića. Krivične prijave biće podnete protiv tri lica, a protiv jednog prekršajna. Na ambasadu Srbije u Moskvi u noći između četvrtka i petka su bačene flaše sa crnom bojom. Isprljana je fasada zgrade i razbijen je jedan prozor.

Reagujući na hapšenje Ratka Mladića, u Novom Sadu demonstranti su razlupali prostorije Demokratske stranke i upali u Srpsko narodno pozorište, gde se održavalo Sterijino pozorje.

Grupa maloletnika sa vidiljivim nacionalnim obeležjima, među kojima su bili i pripadnici ultradesničarskih pokreta „Nacionalni stroj“, „1389“, „Obraz“, okupili se se u centru grada i uzvikivali „Nož, žica, Srebrenica“, „Spasi Srbiju i ubij se, Borise“, „Tadiću, ustašo“, kao i „Ustanak“, „Ustani, Srbijo“. Demonstranti su uzvikivali i „Ustaše“ i psovali su ministra policije Ivicu Dačića.

Oko 500 demonstranata pokušalo je da uđe u RTV Vojvodine ali ih je sprečila policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Prevrtali su kontejnere za đubre na Bulevaru oslobođenja, palili baklje i bacali „topovske udare“.

U Beogradu se u nekoliko navrata okupljalo nekoliko desetina demonstranata koje je policija rasturila. Sa Trga Republike ona je rasterala oko 50 mladića koji su uzvikivali parole „Hvala ti, Ratko“ i „Spasi Srbiju i ubij se, Borise“, a pripadnicima policije su dovikivali: „Idite na Kosovo“. Vidno je bilo prisustvo policije oko zgrade Vlade Srbije, Skupštine Srbije, Skupštine grada Beograda, Predsedništva Srbije i zgrade Radio-televizije Srbije. U Beogradu i na celoj teritoriji Srbije podignut je stepen bezbednosti nakon hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića i neće biti dozvoljena okupljanja, rekao je Tanjugu direktor policije Milorad Veljović.

Posebno su obezbeđena diplomatska predstavništva i zgrade u kojima su smeštena institucije od posebnog državnog interesa.

Po objavljivanju vesti o hapšenju, meštani Lazareva blokirali su pristup kući u kojoj se krio Mladić, kako novinari i snimatelji ne bio mogli da priđu.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve