Loader

Gde se sve skrivao Mladić

28.maj,16:24

Ratko Mladić je, prema pregledu koji je napravila agencija Tanjug je od 1995. godine, do oktobarskih promena 2000. živeo u Beogradu i imao obezbeđenje od pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su čuvali njegov stan u ulici Blagoja Parovića 119 na Banovom brdu, a viđan je i po beogradskim restoranima, fudbalskim utakmicama i proslavama u Domu Vojske u centru Beograda.

Nakon petooktobarskih promena, Mladić se više nije pojavljivao u javnosti. Živeo je u svom stanu na Banovom brdu sve do 28. juna 2001. i izručenja Slobodana Miloševića Haškom sudu. Tada napušta porodični stan i narednih skoro godinu dana provodi u nizu vojnih objekata širom Srbije, od kasarne na Topčideru do vojnog objekta u Stragarima, tvrdi se u tekstu agencije Tanjug.

Posle donošenja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom u aprilu 2002. godine, i izdavanja poternice za njim u maju iste godine, Mladić napušta vojne objekte i počinje da se skriva u stanovima koje za njega iznajmjulju jataci po Beogradu.

Pozivajući se na sudske podatke (verovatno se misli na spisa iz procesa jatacima), Tanjug zatim nabraja da se Mladić do početka 2006. godine krio uglavnom na Novom Beogradu u stanovima na adresama Jurija Gagarina broj 118 i 183, Treći bulevar 48, i Vladimira Popovića 24, na Bežanijskoj kosi u ulici Peđe Milosavljevića 24, i na Banjici u Crnotravskoj 1g. Poslednje informacije o Mladićevom skrivanju su da je u februaru 2006. godine bio u selu Ljuba kod Sremske Mitrovice. Na kraju je 26. maja 2011. uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina, i za sada je nepoznato koliko je proveo u skrivanju na tom mestu i gde je boravio poslednjih pet godina, zaključuje se u pregledu agencije Tanjug.

Inače ministar policije Ivica Dačić je u petak 27. maja pred novinarima rekao da je Mladić u Lazarevu živeo duže, a na potpitanje novinara u kome se pominju dani Dačić je dodao da govori o godinama. Dačić je inače izjavio da je Mladić uhapšen u prisustvu jednog rođaka. Kada je policajac ušao u kuću i pitao ga da li je on Ratko Mladić, on je odgovorio: „Svaka čast, našli ste onoga koga ste tražili“. Na Fakultetu političkih nauka Dačić je prema agenciji Beta, rekao da je Mladić u Lazarevu s bratom živeo bez finansijskih sredstava i veoma teško i da je zato bila prazna priča o tome da je imao veliki broj jataka, a i da informacije o tome da je kuća u kojoj je pronađen general Mladić ranije bila pretresana – nisu tačne.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve