Loader

Tadić: Skinuli smo ljagu sa Srbije

27.maj,12:44

Na vanrednoj konferenciji koja je održana u četvrtak, 26. maja u 13 časova u Predsedništvu Srbije, predsednik Srbije Boris Tadić obratio se građanima rekavši da je istog dana tokom jutarnjih časova uhapšen Ratko Mladić. „U ime Republike Srbije obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano BIAa i sluzba za otkrivanje ratnih zločina“, rekao je Tadić.

Mladića su uhapsili zajedničkom akcijom BIA i Služba za otkrivanje ratnih zločina. Tadić je čestitao Timu za akcionu bezbednost koji je, kako je rekao, svakog dana, sata i minuta intenzivno radio na otkrivanju svih optuženih za ratne zločine.

„Smatram da je ova akcija pokazala da su službe Republike Srbije učinile ovu zemlju sigurnom i obezbedile vladavinu prava i da je nas rad na traganju za optuženima za ratne zločine obezbedio da Srbija podigne svoj moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti i da se svi ukupni bezbenostni kapaciteti podignu na viši nivo. Najveći posao obavila je BIA“, rekao je Tadić.

Tadić se obratio i na engleskom jeziku. Tada je još dodao da je u toku proces ekstradicije. On je zaključio da je zatvoreno jedno poglavlje istorije koje bi moglo dovesti do pomirenja u regionu, navodeći da je Srbija time skinula ljagu sa sebe. „Okončali smo jedan težak period naše istorije i skinuli ljagu sa Srbije i pripadnika srpskog naroda gde god da žive“, rekao je on.

Tadić je rekao da će, bez obzira na hapšenje Mladića biti procesuirani svi oni koji su pomagali u njegovom skrivanju. Nije mogao da precizira kada će Mladić biti izručen, ali je dodao da se tom procedurom bave druge institucije.

Pretpostavlja se da bi izručenje moglo da se dogodi za sedam do 10 dana. RTS je najpre javio da je prema nezvaničnim informacijama Mladić već u avionu, na putu za Hag. Ipak, Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine demantovao je kasnije da je Mladić već izručen Hagu po hitnom postupku. Vekarić je izjavu za RTS dao na ulici, ispred zgrade Specijalnog suda, dok su mu prolaznici dobacivali. On je, komentarušući da su ti građani koji mu dobacuju među 51 odsto ljudi u Srbiji koji su protiv izručenja Mladića dodao da je započeo postupak ekstradicije. Vekarić je dodao da Mladić treba da izađe pred istražnog sudiju, i da će mu biti predočena optužnica. Kada sudija odluči o ekstradiciji, Mladić će imati rok za žalbu na odluku istražnog sudije. Na kraju, ministarka pravde potpisuje odluku o izručenju i Mladić bi se mogao naći u Hagu za oko sedam dana.

Ne očekujem da Srbija zbog ovoga zapadne u političku nestabilnost, a svako ko pokuša tako nešto biće uhapšen i gonjen, rekao je Tadić, odgovarajući na pitanje da li očekuje nerede posle hapšenja Mladića.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve