Sukob Beograda i Prištine

Aleksandar Vučić: „Odvratna, prljava, ratnohuškačka“ Priština 2

Loše vesti iz Pariza: Aleksandar Vučić, Žozep Borelj i Ajfelov toranj

Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

11. 11. 2022. / 18.16

Aleksandar Vučić: „Odvratna, prljava, ratnohuškačka“ Priština

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije optimističan po pitanju kompromisnog rešenja za prevazilaženje krize na severu Kosova jer Aljbin Kurti može da radi šta hoće zato što ga Nemačka i Velika Britanija podržavaju u njegovoj „odvratnoj, prljavoj i ratnohuškačkoj“ raboti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da Priština,  štagod da radila, ima podršku Nemačke i Velike Britanije.

"Teško je pronaći racionalan predlog ako znate da Kosovo ima zaštitu veoma moćnih zemalja“, rekao je Vučić, te da Priština može da radi šta hoće, jer će uvek imati nemačku i britanski podršku.

Rekao je još i da Priština ne želi Srbe u svom sistemu, "već da ih protera sa Kosova“, a da ih "neko“, to jest Nemačka i Velika Britanija, u tom "odvratnom, prljavom, ratnohuškačkom poslu podržava“, iz čega proizilazi da kancelar Olaš Šolc i premijer Velike Britanije Riši Sunak i još neki neimenovani podržavaju "odvratnu, prljavu i ratnohuškačku“ politiku.

Nije Vučić optimističan po pitanju Kosova, ne veruje da će se u ponedeljak na sastanku ministara spoljnih poslova članica Evropske unije "bogzna šta pojaviti“, ne vidi mogućnost kompromisnog rešenja jer Priština odbija da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom, a Nemci i Britanci Aljbinu Kurtiju pružaju podršku "za sve protivpravne akte“, jer je nezavisnost Kosova "njihovo čedo i njihovo dete o kojem vode računa.

Sve to je predsednik Srbije rekao posle razgovora sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je još jdnom naglasio da kosovski premijer Aljbin Kurti "pokušava da protera Srbe sa severa Kosova“, a da Srbi samo ne žele da se odreknu ničeg svog, "što ne znači da hoćemo ratujemo, već da nađemo kompromisno rešenje".

A pojedinci u Evropi, upozorio je Vučić Srbe, samo čekaju da Srbija napravi grešku, kako bi svalili krivicu na Beograd.

Najnovija kriza je nastala 1. novembra kada je Priština počela da sprovodi odluku o preregistraciji vozila na kosovke RKS tablice, Srbi u kosovskoj policiji odbiliu tome da učestvuju i skinuli uniforme, pa su i svi Srbi napustili sve kosovske institucije.

Srbi nazad i institucije, a Priština da obustavi preregistraciju

Visoki predstavnik Evropske unije Đozep Borelj ponovio je danas, u odvojenim susretima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da obe strane moraju konstruktivno da se angažuju, pokažu spremnost na kompromis i poštuju svoje obveze, saopštila je Evropska spoljnopolitička služba (EEAS).

Kosovski Srbi bi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave sa svojim dužnostima, a Kosovo bi trebalo da uskladi svoje postupke kada je reč o registarskim tablicama i da pokrene pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština bez odlaganja, naveo je Borelj, jer su "te obaveze, preuzete u okviru dijaloga, ostaju važeće i obavezujuće".

A.I./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu