Kriza na Kosovu

Žozep Borelj: Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje 2

Da se svi vrate za pregovarački sto: Žozep Borelj

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

6. 11. 2022. / 10.38

Žozep Borelj: Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje

Srbi da se vrate u kosovske institucije, a Priština da odloži preregistraciju i omogući formiranje Zajednice srpskih opština

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Evropske unije Žozep Borelj objavio je na Tviteru da je u subotu uveče razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i pozvao obe strane da se suzdrže od unilateralnih akcija koje bi mogle da izazovu nove tenzije.

Saopštio je da nedavna dešavanja u odnosima između Beograda i Prištine dovode u opasnost godine napornog rada u okviru dijaloga Beograda i Prištine i otežavaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire i da EU zato poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija.

Povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove, smatra Borelj, već ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

"Pozivamo Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalnu administraciju", naveo je Borelj.

Dodao je da EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze: "To znači, odmah produžiti proces preregistracije vozila i obustaviti svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu rešiti strane u okviru dijaloga".

Rekao je i da EU poziva Prištinu da odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština, preneo je RTS.

Borelj kaže: "Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da se Asocijacija/Zajednica treba uspostaviti. Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova".

Borelj je osudio paljenja automobila sa RKS tablicama i retoriku zastrašivanja.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i inervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu