Kriza na Kosovu

Aljbin Kurti: Nastavljamo sa preregistracijom vozila 2

Foto: AP Photo

7. 11. 2022. / 17.32

Aljbin Kurti: Nastavljamo sa preregistracijom vozila

Kosovoske institucije nastavljaju svoje angažovanje na preregistraciji tablica sa KS na RKS, a Beograd seje strah i paniku među građanima Kosova i radi sve ovo samo da bi zamaskirao svoje odbijanje nemačko-francuskog plana za rešenje kosovke krize, kaže premijer Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti danas je izjavio da su poslednjih dana intenzivirane pretnje i napori Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića da destabilizuje situaciju na Kosovu, te da te pretnje za cilj imaju "sejanje straha i panike" među kosovskim  građanima.

Kurti je naglasio da se Vučić u subotu, kada su Srbi napustili sve kosovke institucije, sastao sa ambasadorima Rusije i Kine, što govori o spoljnopolitičkoj poziciji Srbije. On u javnim nastupima stalno naglašava da Srbija, koja nije uvela sankcije Rusiji, nije istinski opredeljena za Evropu, već kao ruski igrač na Balkanu destabilizuje region.

Međutim, rekao je Kurti, svemu tome uprkos "kosovoske institucije nastavljaju svoja angažovanja na preregistraciji tablica"

"Ono što se sada dešava su zapravo pokušaji Beograda da se suprotstavi francusko-nemačkom planu. Ne radi se ni o tablicama, ni o zajednici (srpskih opština), ni o suspenziji Nenada Đurića (srpskog komandanta policije na severu Kosova). Radi se samo o odbijanju Srbije da prihvati predlog Pariza i Berlina (za rešavanje kosovske krize) i sada pravi dramu da maskira odbijanje ", kazao je Kurti, a preneo Radio Slobodna Evropa.

"Ovo nije put mira, saradnje niti izgradnje dobrosusedskih odnosa. Ali takvi napori biće neuspešni jer je naša država jaka i demokratska", rekao je Kurti i dodao da su pripadnici srpske zajednice u opasnosti od "Beograda koji im pali vozila i kuće".

Upitan o formiranju Zajednice opštine sa srpskom većinom, Kurti je rekao da na ovo pitanje odgovara već devet godina i da nema novog odgovora "na stara pitanja". Njegov stav je da je ZSO, kako je definisan u Briselskom sporazumu, Ustavni sud Kosova odbacio kao neustavan, a da on, Kurti, neće dozvoliti formiranje neke Republike Srpske ili SAO Krajine na Kosovu, tvorevinu koja bi samo bila instrument za destabilizaciju Kosova u rukama Beograda. On prhvata neku zajednicu opština sa srpskom većinom koja ne bi bila etnički definasana i koja bi imala ingerencije tek malo veće od neke nevladine organizacije.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlja rekao je da je Kosovo do 7. novembra prihvatilo ostavke 461 srpskog službenika iz pravosuđa, 107 graničnih policajaca i 10 policijskih istražitelja. Dodao je da mu je žao što su srpski policajci dali ostavku, a "posebno jednog broja njih koji su bili lojalni institucijama Kosova, ali su to učinili zbog pritiska".

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu