Region

Dodik: Dobro je što su me optužili 2

Foto: Tanjug/Borislav Ždrinja

Dodik: Dobro je što su me optužili

„Optužen sam za krivično delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika. Da bi mi sudili, moraće da dokažu da je Kristijan Šmit ono za šta se predstavlja i da može da nameće zakone“, napisao je Dodik na mreži X

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je u optužnici protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da mu se, ako bude osuđen, izrekne mera zabrane obavljanja bilo koje javne funkcije koja se u celosti, ili delimično, finansira iz javnih sredstava.

Predloženo je i da se direktoru Službenog glasnika RS Milošu Lukiću izrekne mera zabrane obavljanja te, kao i bilo koje druge javne funkcije, prenosi RTRS.

"Osumnjičenima da se izrekne mera zabrane obavljanja funkcija u trajanju od deset godina“, navedeno je u predlogu koji je Tužilaštvo BiH poslalo Sudu BiH, piše N1 Sarajevo.

Pročitajte još Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika

Dodiku i Lukiću se prema navodima optužnice na teret se stavlja krivično delo neizvršavanje odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

"Dodik je, potpisujući Ukaz o proglašenju Zakona o izmeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u Republici Srpskoj, svesno prekršio odluku visokog predstavnika, iako je bio svestan da su njegove odluke u BiH obavezujuće, u skladu sa ovlašćenjima koja su mu data Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma", piše u optužnici.

Navodi se i da mu je "bio cilj da se odluke visokog predstavnika ne primene i ne sprovedu, jer je za primenu tih odluka bilo potrebno uzdržavanje od daljeg zakonodavnog postupanja“.

Kvazisud ko zna čiji

Dodik se nakon ovoga oglasio na mreži X i rekao da je potvrđivanje optužnice protiv njega dobra vest.

"Optužen sam za krivično delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika. Da bi mi sudili, moraće da dokažu da je Kristijan Šmit ono za šta se predstavlja i da može da nameće zakone“, napisao je Dodik i naglasio da će "morati da predoče odluku o imenovanju“ kako bi javnost videla "ko je tu odluku potpisao i na osnovu čega“.

Predsednik Republike Srpske ocenio je da će ovo biti "odlična prilika“ da Sud pokaže da li je sud Bosne i Hercegovine ili "kvazisud ko zna čiji“.

"Ako je Sud BiH“, dodaje, "onda mora da postupa po zakonima koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH, kao jedina ustavno ovlašćena za donošenje zakona“.

Sva muka Kristijana Šmita

Nekoliko sati nakon što je odgovorio na predlog Tužilaštva, Dodik je napisao još jednu objavu upućenu Šmitu, rekavši da je jedina "barikada“ da on dođe u RS ona u Savetu bezbednosti UN-a.

Pročitajte još Republika Srpska: Dodik priprema jaja za Šmita

"Iako je Šmit naumio da dođe u Republiku Srpsku, nije imao kome da dođe. Šmit u Srpskoj nema kome da kaže da je visoki predstavnik kada svi znaju da nije. Jedini koji je od jučerašnje neostvarene posete napravio predstavu je upravo on“, priča Dodik o sastanku Šmita sa potpredsednikom RS Ćamilom Durakovićem koji je otkazan iz nepoznatih razloga.

Zaključuje da je otkazana poseta u stvari "režirana predstava“, ali i da je visoki predstavnik BiH "režirao i karte za nju“ koje u Republici Srpskoj "niko nije hteo da kupi“.

"To je sva muka Kristijana Šmita“, napisao je Dodik.

A.E/FoNet/RTRS/N1 Sarajevo

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu