Komentar

Republika Srpska: Dodik priprema jaja za Šmita 2

Pretnja pretnju stiže: Milorad Dodik

Foto: AP Photo

11. 9. 2023. / 14.01

Republika Srpska: Dodik priprema jaja za Šmita

Dodik je, po dobrom starom običaju, sebi pribavio ovlašćenja koja nema, te izdao nalog da se napiše uredba o hapšenju prvog čoveka Kancelarije OHR-a u BiH Kristijana Šmita ako se usudi da kroči na teritoriju RS. Kada je Šmit rekao da dolazi, hapšenje je preinačeno u doček jajima

Za "Vreme" iz Banjaluke

Prije nekoliko godina čečenski lider Ramzan Kadirov podrugljivo se našalio tokom intervjua za TV Rusija 24 rekavši da će "ako ikada njemačka kancelarka Angela Merkel ili predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp posjete Čečeniju biti uhapšeni, a njihovi računi zamrznuti“.

Prije nekoliko dana lider bosanskih Srba Milorad Dodik zagrmio je mrtav ozbiljan nimalo se ne šaleći kako će Visokog predstavnika za BiH Nijemca Kristijana Šmita uhapsiti i deportovati ukoliko stupi na teritoriju Republike Srpske. Između Kadirova i Dodika postoji još jedna sličnost – obojica se nisu plašila niti se plaše sankcija Zapada jer nemaju imovinu "tamo gdje bi zapadne zemlje mogle da je zamrznu“ niti posjećuju te zemlje.

Pročitajte još Kancelarija EU: Dodikova provokacija narušava ustavni okvir BiH

Dodik je, po dobrom starom običaju, sebi pribavio ovlašćenja koja nema, te izdao nalog da se napiše uredba o hapšenju prvog čovjeka Kancelarije OHR-a u BiH, u čemu su ga zdušno podržali dvorski pravnici – protivno Bečkoj konvenciji koja Šmitu garantuje diplomatski imunitet.

Utrkivanje u vređanju visokog predstavnika

Za to vrijeme pobornici i čuvari lika i djela Dodika pokazali su svu raskoš diplomatskih manira i državničkog ponašanja – utrkivali su se u tome ko će prizemnije i primitivnije uvrijediti ovog Nijemca, u čemu njihov vođa prednjači od samog dolaska Šmita u Sarajevo.

Politički vrh RS-a Šmita ne priznaje na ovoj funkciji, u čemu ih zdušno podržava Rusija. Nepriznavanje je izjednačeno sa ponižavanjem, vrijeđanjem i omalovažavanjem, dok je između današnje Nemačke i nacističke u aktuelnom narativu stavljen znak jednakosti. Pri tome ostaje neobjašnjeno zašto Srbi najradije idu upravo u Njemačku i zašto politički vrh Srbije u Šmitu vidi prijatelja za razliku od prekodrinske političke braće.

Rekontra Šmita

Prvi čovjek međunarodne zajednice u BiH brzo je odgovorio na prijetnje hapšenjem i najavio dolazak u Banjaluku, jer je još ranije zakazao bitne sastanke u ovom gradu. Time je direktno udario na Dodikovu dosljednost poručivši mu kako dolazi da bi mu skinuo masku i građanima pokazao kako im predsjednik često daje obećanja koja ne ispunjava.

Pročitajte još Vučić ugrožava odnose Srbije sa SAD jer ne priznaje sankcije Dodiku

Specijalni izaslanik njemačke vlade Manuel Saracin posjetio je Milorada Dodika u Banjaluci i objasnio mu je da je Njemačka stopirala projekte ovom entitetu zbog njegovih secesionističkih prijetnji. Tom prilikom upozorio je Dodika da su prijetnje Šmitu za njih neprihvatljive, dok je Dodik po ko zna koji put ponovio da ne priznaje Šmita za visokog predstavnika.

Prema Dodikovom pojašnjenju, Šmit je došao u BiH da "razvlasti Republiku Srpsku i dovrši ono što njegovi preci 1941. godine nisu mogli“. "Ako smo mi separatisti, onda je Šmit okupator“.

Put popločan jajima

I dok su se u dijelu javnosti prijetnje Šmitovim hapšenjem i deportovanjem smatrale još jednim "pucnjem u prazno“ u seriji suludih ideja političkog vrha RS-a, u drugom dijelu razmatrala se potencijalna opasnost od incidenata u kojem bi moglo biti potegnuto oružje.

Kako god, omraženi Šmit je u najnovijoj političkoj kreaciji izbjegao lisice, ali će se sasvim sigurno, ako je vjerovati novom Dodikovom obećanju, suočiti sa jajima kojima će se naoružati pristalice predsjednika RS. Od Dodikovih jaja braniće ga upravo Dodikova policija, koja je trebalo do jučer da ga hapsi.

Za to vrijeme evropski put Bosne i Hercegovine, popločan jajima, u punom je reformskom zamahu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu