Region

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika 2

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

11. 8. 2023. / 18.06

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika

Milorad Dodik, Željka Cvijanović i još troje funkcionera Republike Srpske od skoro se nalaze na listi sankcija SAD. Sada je, protiv predsednika RS podignuta optužnica zbog koje bi mogao da provede od šest meseci do pet godina u zatvoru

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske. Optužnica je podignuta i protiv Miloša Lukića, direktora Službenog glasnika RS.

Dodika terete zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita i za to krivično delo mu, ako bude proglašen krivim, preti kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Protiv Lukića je podignuta optužnica zbog objave ukaza u Službenom glasniku Srpske.

Iz Dodikovog kabineta navode da je reč o političkoj optužnici i da je ona akt ugnjetavanja srpskog naroda u Republici Srpskoj, kojem se želi oduzeti pravo na vlastite predstavnike, institucije i vlastiti Ustav, prenosi RTRS.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Lažni visoki predstavnik

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim sporazumom. Sa druge strane, Dodik ga naziva "lažnim visokim predstavnikom“, a srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović glavnom preprekom kretanju BiH ka Evropskoj uniji.

Dodik, Cvijanović i još troje funkcionera RS od skoro se nalaze na listi sankcija SAD jer njihovo ponašanje, kako se navodi u saopštenju američkog Ministarstva finansija, "dodatno ugrožava budući put zemlje i uspešnu integraciju u evroatlantske institucije“.

Pročitajte još Još četvoro funkcionera RS na listi sankcija SAD

"Odlukama Narodne skupštine Republike Srpske se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski mirovni sporazum. Dejtonski sporazum je potpisan da bi završio strašni rat. Naš mandat je da osiguramo da se tako nešto ne dogodi više nikada", rekao je tada Šmit.

Pročitajte još Izmene krivičnog zakona BiH izazvale oštre reakcije tamošnjih političara

Lukić: Blago budalama

Nakon što je Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega, Lukić se oglasio na svom Tviter profilu rečima "Bla bla bla blago budalama!“ prenosi ATV Banja Luka.

U Službenom glasniku Republike Srpske u julu je objavljen ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, što je Lukić potpisao.

Smatra da su pravo i pravda na strani Srpske pa se digla i velika prašina u vezi sa Službenim glasnikom koji je radio, kaže Lukić, isključivo po zakonu.

"Zakon nam je stavio u obavezu da objavljujemo sve akte koje prema nama upute institucije Republike Srpske“, rekao je Lukić za tamošnje medije.

A.E/RTRS/ATV Banja Luka

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu