Srbija i NATO

Vučić sa Stoltenbergom: Prijateljski nastup pun razumevanja 2

Demonstracija međusobnog uvažavanja i razumevanja: Jens Stoltenberg i Aleksandar Vučić

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

21. 11. 2023. / 11.33

Vučić sa Stoltenbergom: Prijateljski nastup pun razumevanja

O čemu se i na koji način razgovaralo iza zavorenih vrata nećemo saznati, ali je nastup generalnog sekretara NATO-a i predsednika Srbije na konfenrenciji za medije bio po principu „dragi Aleksandre“, „da, dragi Jens“. Kandidat za sve fukcije u Srbiji na izborima 17. decembra Aleksandar Vučić mogao je da zabeleži još neki poen u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke

Što se tiče suštine, ništa novo: NATO je na Kosovu sa mandatom Ujedinjenih nacija, pa Srbija nema nikakav problem sa prisustvom vojnika Alijanse u svojoj južnoj pokrajini; saradnja je korektna, čak dobra; "Vrhoni komandant oružanih snaga Srbije“, tako je Vučić ponovo sebe titulirao, razmotriće obnavljanje zajedničkih vojnih vežbi.

I da, Stoltenberg je tražio da se procesuiraju i odgvorni (Srbi) za povređivanje više desetina vojnika NATO-a u maju i odgovorni za "nasilje“, tj. "događaje“, tj. "napad“, tj. "teroristički akt“ na kosovsku policiju u Banjskoj, a Vučić je rekao da će se odgovornima za "krivično delo“ počinjeno u Banjskoj suditi po srpskim zakonima, ali o tome po dve-tri rečenice. I požalio se da "Zapad zanima samo Banjska", a nimalo ga ne zanimaju sva nepočinstva i zločini počinjeni nad Srbima na Kosovu, a to je dovelo do Banjske.

Onda je Vučić, “da budem sasvim otvoren prema Vama, gospodine Stoltenberg“, obraćajući se domaćem auditorijumu govorio o tome da od Zajednice srpskih opština nema ništa, jer da to Kurti neće pa neće, pa ono da će "Zapad uvek imati razumevanja za svoje čedo (nezavisno Kosovo), pa o belosvetskoj nepravdi i dvostrukim aršinima, pa o slobodnom lovu na Srbe na Kosovu bez ikakvih posledica samo zato što su Srbi, pa ono da neće niko Srbiji da određuje gde će da raspoređuje svoju vojsku, ali ako Jens lepo zamoli, njemu će se naravno izaći u susret, jer je on pun razumevanja za srpske muke, ali šta će, ima svoj mandat i mora da deluje u okviru njega…

Naglasio je nosilac liste "Srbija ne sme da stane“ (citat Zorana Đinđića) na svim nivoima, osim na predsedničkom jer je on već predsednik Republike, kako mu je Stoltenberg rekao što ga ne pozva onomad u januaru kada je Kurtijeva policija nešto ozbiljno nažao učinila jednom Srbinu, a on Vučić ga nije zvao jer neće on da zloupotrebljava sve te direktne brojeve telefona svetskih moćnika koje ima, ali, evo, kad već insistira, ubuduće će zvati generalnog sekretara NATO-a da njih dvojica reše stvari kad Kurti prekardaši.

Jer, “koga je na Zapadu briga za pravo i koga briga za UN i Rezoluciju 1244“, pa zbog toga "mi Srbi, ko preživi, pričaće".

Novinari nerežimkih srpskih medija nisu na konferenciji za medije u Predsedništvu imali priliku da postave poneko pitaje.

Sve u svemu, ništa spektakularno, a kandidat za sve fukcije u Srbiji na izborima 17. decembra Aleksandar Vučić mogao je da zabeleži još neki poen u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke.

Stoltenberg je pre dolaska u Beograd bio u Bosni i na Kosovu, a u sklopu zapadnobalkanske turneje posetiće i Severnu Makedoniju.

A.I./RTS/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu