Balkanska turneja generalnog sekretera NATO-a

Stoltenberg: Odgovorni za nasilje u Banjskoj moraju da budu kažnjeni 2

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

21. 11. 2023. / 7.06

Stoltenberg: Odgovorni za nasilje u Banjskoj moraju da budu kažnjeni

Generalni sekretar NATO-a stigao je sinoć u Beograd. U ponedeljak je u Prištini rekao da alijansa očekuje da odgovorni za napad u septembru u Banjskoj budu procesuirani, da je važno da ti ljudi snose posledice, kako bi se osiguralo da se takav vid nasilja ne ponovi

Jens Stoltenberg je nakon poseta Bosni i Hercegovini i Prištini sinoć doleteo u Beograd. U BiH je poručio da mora da se prestane sa secesionističkom retorikom i d se stane na put malignom ruskom uticaju, u Prištini da odogovorni za nasilje u Bnjskoj moraju dd se izvedu pred lice pravde.

U Srbiji uvaženi biznismen koga je presednik Srbije Aleksandar Vučić hvalio kao srpskog heroja Milan Radoičić i koji je na sebe preuzeo odgovornost za napad srpske naoružane grupe na kosovsku policiju, brani se sa slobode. Od kako je saslušan i kratkoročno zadržan u policiji, u Srbiji nikakvih novih informacija o tom slučaju nema. Priština svako malo traži njegovo izručenje.

"Moja poseta je važna za bezbednost Kosova i regiona nakon događaja u Banjskoj i nasilja u maju, kada su napadnuti vojnici Kfora“, izjavio je Stoltenberg u pondeljak u Prištini i naveo da je NATO povećao svoje snage na Kosovu. Alijansa će uraditi sve što je naophodno kako bi održala bezbednim okruženje i osigurala slobodu kretanja svim ljudima Kosova, rekao je Stoltenberg. Poručio je i da NATO ne sprovodi zakon, već da to rade kosovska policija i Euleks.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani rekao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije i da obe strane treba da izaberu diplomatiju, umesto nasilja.

Založio se i za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

To su ključni koraci ka normalizaciji odnosa i dugoročnom i stabilnom miru u regionu, ocenio je Stoltenberg.

Srbija stalna pretnja miru

A Osmani je izjvila da će ceo region snositi posledice ukoliko Srbija ne bude kažnjena ni na kakav način zbog nasilja u septembru u Banjskoj.

"Srbija ostaje stalna pretnja miru i stabilnosti u čitavom regionu", rekla je predsednica Kosova i dodala da bi NATO mogao da pozove Beograd da povuče vojsku koja se nalazi na granici sa Kosovom, a da je članstvo u NATO-u strateški, egzistencijalni i prioritetni cilj Vlade Kosova.

Prva poseta BiH

U Prištinu je Stoltenberg doleteo iz Sarajeva gde je tokom svoje prve posete Bosni i Hercegovini rekao da je zabrinut zbog secesionističke retorike koja proširuje podele i zbog ruskog uticaja.

"To preti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju da rade na napretku. Nama je izuzetno važno i predani smo sigurnosti i stabilnosti ove regije, u vašoj državi koja ima veliki značaj za region Zapadnog Balkana i stoga produbljujemo naš politčki dijalog i našu praktičnu saradnju", kazao je Stoltenberg i poručio je da "saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine".

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu