Region

Stoltenberg: BiH zaslužuje posebnu pažnju NATO-a 2

Foto: AP/Michael Sohn

20. 11. 2023. / 10.39

Stoltenberg: BiH zaslužuje posebnu pažnju NATO-a

Zabrinuti smo zbog secesionističke retorike i ruskog uticaja, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom svoje prve posete Bosni i Hercegovini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetiće ove nedelje i Beograd i Prištinu u svetlu tenzija koje ne je janjavaju.

Stoltenberg će se na Kosovu sastati sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem, a planirano je i da poseti sedište KFOR-a "Noting Hil", gde će se sastati sa komandantom Ozkanom Ulutašom i obratiti se pripadnicima NATO misije.

Zabrinuti zbog secesionističke retorike i ruskog uticaja

Na konferenciji za novinare u Sarajevu, 20. novembra, tokom svoje prve posete Bosni i Hercegovini generalni sekretar NATO-a  je rekao da je zabrinut zbog secesionističke retorike koja proširuje podele i ruskog uticaja.

"To preti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju da rade na napretku. Nama je izuzetno važno i predani smo sigurnosti i stabilnosti ove regije, u vašoj državi koja ima veliki značaj za region Zapadnog Balkana i stoga produbljujemo naš politčki dijalog i našu praktičnu saradnju", kazao je Stoltenberg.

Poručio je da "saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine".

Stoltenberg je prepodne razgovarao sa presedavajućom Veća ministara BiH Borjanom Krišto.

Krišto je izjavila da BiH učestvuje u Akcijskom planu za članstvo (MAP) što, kako je rekla, signalizira da postoji politička odluka NATO-a da BiH može postati članica NATO.

"Moramo postići politički konsenzus i kroz dijalog doći do stavova koji su veoma važni za BiH kada je u pitanju saradnja sa NATO-om", kazala je Krišto.

NATO je garant bezbednosti

Član Predsedništva BiH Denis Bećirović je na zvaničnom Fejsbuk profilu saopštio da je tokom razgovora Stoltenberg poručio da NATO ostaje garant sigurnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

"Stoltenberg je naglasio da su evropski i NATO put Bosne i Hercegovine kompatibilni, te da će NATO pomagati reformske procese koji približavaju Bosnu i Hercegovinu članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji", navodi se na Bećirovićevom profilu.

U prethodnim medijskim istupima Stoltenberg je izjavljivao da Bosna i Hercegovina, zajedno s Gruzijom i Moldavijom, spada u zemlje koje zaslužuju posebnu pažnju NATO-a.

Z.S/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu