Politika

Haos u Skupštini Srbije: Poslanicima opozicije obezbeđenje ne da da mrdnu 2

Foto: Tanjug/ Sava Radovanovic

6. 9. 2023. / 15.53

Haos u Skupštini Srbije: Poslanicima opozicije obezbeđenje ne da da mrdnu

Narodna poslanica i šefica poslaničke grupe „Pravac  Evropa“ Marinika Tepić potvrdila je sprečavanje poslanika da se slobodno kreću. Ona je poručila da je obezbeđenje u parlamentu opkolilo poslanike opozicije i da su "vezani rukama u lance".

Rad u današnjoj Skupštini Srbiji se po atmosferi skoro nije razlikovao od jučerašnjeg, osim što je novo da je izabran novi ministar privrede Slobodan Cvetković, usvojen je rebalans budžeta za 2023. kojim je predviđeno da ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara i veći su nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom za 60,6 milijardi dinara.

Skupština je završila i razmatranje amandmana podnetih na više zakona iz oblasti finansija, prosvete, saobraćaja, kulture, koje je trajalo oko sat vremena, jer se poslanici nisu javljali za reč zato što je deo opozicije blokirao rad Skupštine.

Završena je i rasprava o amandmanima podnetim na Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, izmene i dopune zakona o akcizama, penzijskom i invalidskom osiguranju, bezbednosti saobraćaja na putevima, dualnom obrazovanju, Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije, visokom obrazovanju, kulturi.

Kordon obezbeđenja nije dao poslanicima da se kreću

Poslanici, predstavnici opozicije i danas su pištali, trubili i vikali u Skupštini nastavljajući da opstruišu rad Skupštine u znak protesta jer, između ostalog, traže hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja ove godine.

Stranka "Zajedno“ saopštila je danas da su policijski službenici u parlamentu sprečili poslanika kluba "Moramo" Đorđa Miketića i poslanicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić da se vrate u salu, dok se "istovremeno poslanici iz redova većine nesmetano kreću".

Oni su ocenili da je to nezapamćeno kršenje prava poslanika i rada parlamenta, kao i to što je obezbeđenje napravilo kordon između poslanika opozicije i skupštinske većine i time ograničilo kretanje.

Stranka Zajedno je konstatovala da će predsednik parlamenta Vladimir Orlić i njegovi nalogodavci morati da objasne javnosti ko je i zbog čega izdao naređenje policijskim službenicima da "dele poslanike na podobne i nepodobne" i da im sprečavaju slobodno kretanje iako nisu učinili nikakvu povredu pravila rada skupštine.

Tepić: Obezbeđenje nas je opkoliko, stoje vezani rukama u lance, kao kriminalci

Narodna poslanica i šefica poslaničke grupe "Pravac  Evropa“ Marinika Tepić potvrdila je  sprečavanje poslanika da se slobodno kreću. Ona je poručila da je obezbeđenje u parlamentu opkolilo poslanike opozicije i da su "vezani rukama u lance".

"Ovo Radiotelevizija Srbije ne prenosi, a druge medije ne puštaju u salu! Obezbeđenje nas je opkoliko, stoje vezani rukama u lance, kao kriminalci,“ objavila je Marinika Tepić na društvenoj mreži Iks.

Marinika Tepić je navela da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić doveo više od 30 ljudi na opozicione poslanike, "jer ih narod voli".

Ne treba da čuvate Skupštinu od nas, mi je branimo od vašeg nasilja, poručila je Marinika Tepić.

Poslanici poslaničkih grupa Demokratska stranka, Pravac Evropa, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo- Zajedno i Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije stajali su van skupštinskih klupa, trubili, duvali u pištaljke i uzvikivali "Vučiću lopove“ i "lopovi, lopovi“.

 

Haos u Skupštini Srbije: Poslanicima opozicije obezbeđenje ne da da mrdnu 3Foto: Tanjug/ Sava Radovanovic

Vladimir Orlić nazvao poslanike opozicije siledžijama

Predsednik Narodne Skupštine Vladimir Orlić rekao je da su poslanici koji ometaju rad parlamenta verni sledbenici kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da su siledžije. On je rekao da sadašnji poslanici opozicije, koji su ranije bili na vlasti, nisu ostavili kamen na kamenu posle svoje vlasti, da su nameštali konkurse, da su lopovi kakve svet nije video. Orlić im je rekao i da se više ne penju na klupe, da ne lome, jer to nije njihovo, već pripada narodu.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da poslanici opozicije u utorak u parlamentu, osim što su “vrištali, pištali i uništavali narodnu imovinu”, nisu uspeli da spreče usvajanje rebalansa budžeta.

Hteli su da spreče usvajanje rebalansa budžeta, da penzioneri dobiju veće penzije, majkama da dobiju jednokratnu pomoć, povećanje plata prosvetarima i medicinskim sestrama i subvencije poljoprivrednicima, rekao je Mali po završetku rasprave o amandmanima na predloge zakona.

Nisu uspeli, izjavio je Mali i dodao da će već ovog meseca prosvetari i medicisnke sestre i tehničari imati 5,5 odsto veće plate. Od 1. oktobra ide povećanje penzija za 5,5 odsto, a do kraja ovog meseca majke, samohrani očevi i sva deca do 16 godina dobiće podršku od 10.000 dinara, rekao je Mali.

On je naveo da će biti obezbeđeno 35 milijardi dinara dodatnih subvencija za poljoprivrednike, odnosno 3,9 milijardi dinara za budžet za lečenje retkih bolesti i dece u inostranstvu.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu