Analiza

Opoziciona opstrukcija Skupštine: Uzaludno pištanje i Orlićeva mantra 2

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

5. 9. 2023. / 14.14

Opoziciona opstrukcija Skupštine: Uzaludno pištanje i Orlićeva mantra

Dok su poslanici tzv. proevropske opozicije proizvodnjom buke i šetanjem po sali pokušavali da opstruišu rad Skupštine, poslanici vladajuće većine su obavili što su za danas naumili. Sednica se nastavlja sutra

Poslanici Skupštine Srbije počeli su jutros nešto posle 10 časova peto vanredno zasedanje na čijem je dnevnom redu 25 tačaka, među kojima su rebalans budžeta, izbor ministra privrede, povećanje akciza, penzijsko i invalidsko osiguranje, upravljanje privrednim društvima u vlasništvu Republike….

Poslanici opozicionih partija koje organizuju proteste "Srbija protiv nasilja“ su pola sata ranije najavili da će opstruisati rad Skupštine dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne raspiše vanredne parlamentarne i beogradske izbore koji bi trebalo da se održe do kraja godine.

Sa reči su prešli na dela: duvali su u pištaljke, lupali po skupštinskom inventaru, napravili krug oko predsedavajućeg Vladimira Orlića vikali "lopovi, lopovi“, držali transparente na kojima je pisalo "Smena REM", "Odgovornost Vulina", "Ispunite zahteve", "Odgovornost Gašića", "Kosovo je Srbija", "Smena rukovodstva RTS", "Stop rijalitiju"…

U svom naumu, međutim, nisu uspeli: dobro istrenirana premijerka Brnabić i poslanici vladajuće većine su svoj buci uprkos ispričali šta su imali, završen je pretres predloženih tačaka u detalju pa je Orlić nešto posle 13 časova proglasio kraj današnjeg rada i najavio nastavak sutra u 11 časova kada će se birati novi ministar privrede.

Orlićeva mantra

Orlić je dobio direktivu da na opoziciono duvanje u pištaljke kao mantru ponavlja da opozicioni poslanici "ne žele da majke dobiju novac za svoju decu i penzioneri povišicu penzija“ jer sredstva za to ne mogu da se izdvoje dok se ne usvoji rebalns budžeta.

Pa je to poslušno, kao komentator nekakvog okršaja, ponovio stotinak puta, prozivajući poslanike poimence: "Dakle vi, Lazoviću, ne želite da majke dobiju novac za svoju decu i penzioneri povišicu penzija“; "Ni ti, Ćuto, ne želiš da majke dobiju novac za svoju decu i penzioneri povišicu penzija“… I tako u krug, preko dva sata.

Komentarisao je Orlić i da opozicioni poslanici "ne žele da poljoprivrednici dobiju subvencije“, da im "smeta da se deca leče“, da "srpkim košarkašima viču da su lopovi“…, da su "huligani", "nasilnici" itd, tako da je sve spremno za montažu događaja za Nacionalni dnevnik na televiziji Pink i druge televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Brnabić je na kraju nešto vikala o pobedi Srbije, pa je Orlić odsvirao kraj.

Zaključak je da je tzv. proevropska opozicija danas u skupštinskoj sali uspela da proizvede solidnu buku, ali da opstrukcija nije uspela jer je Orlić od Vučića dobio instrukcije da ne prekida sednicu i kako da je vodi.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu