Srbija protiv nasilja

Opozicija: Tražimo vanredne parlamentarne i beogradske izbore do kraja godine 2

Foto: N1

5. 9. 2023. / 10.26

Opozicija: Tražimo vanredne parlamentarne i beogradske izbore do kraja godine

Pošto zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“ nisu ispunjeni, opozicione partije koje ih organizuju zahtevaju raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora. Dotle hoće da „blokiraju“ rad Skupštine Srbije

Zoran Lutovac, Radomor Lazović, Aleksandar Jovanović Ćuta, Borko Stefanović, Miroslav Aleksić i Marinika Tepić su se u holu Skupštine Srbije obratili medijima i zajedno sa još nekim kolegama iz "proevropksih" partija koje organizuju proteste "Srbija protiv nasilja“ demonstrirali jedinstvo.

Sve šestoro je u ime građana iznelo nove zahteve predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću: hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora koji bi trebalo da se održe do kraja godine, jer pošto vlast neće da ispuni zahteve protesta Srbija protiv nasilja, oni će da ih ispune kada dođu na vlast.

Zajednička poruka je bila da to neće moći da ostvare bez podrške građana, to jest da ključ rešenja ne leži u njima, već u građanima koji bi svojom masovnošću na ulicama trebalo da dovoljno pojačaju pritisak na režim ne bi li uslišio ove zahteve.

U to ime su novi protest zakazali za petak 8. septembra. Okupljanje bi trebalo da bude ispred Vlade u Nemanjinoj ulici, a šetaće se do televizije Pink.

Novina kou je najavila opozicija je, dakle, da će pokušati da blokira rad Skupštine sve dok se izbori ne raspišu i što su uz dosadašnje zahteve protesta dodati i izborni "nadzahtevi“. Metod kojim bi vlast trebalo primorati da ispuni stare i nove zahteve je isti – građani moraju da demonstriraju ulicama širom Srbije i da od vlasti traže to isto.

A kako misle da opstruišu Skupštinu, opozcioni lideri nisu precizirali.

Orlić prihvata izazov

Odmah posle obraćanja opozicionih lidera u skupštinskoj sali se obratio predsednik Skupštine Vladimir Orlić. Rekao je da oni, naprednjaci, s oduševljenjem prihvataju inicijativu opozicije, da će odgovor kada će izbori biti održani dobiti u najkraćem mogućem roku, pomenuo je tridesetak dana.

Ali, pripretio je Orlić, neće dopustiti da se ometa rad Skupštine. Onda se okrenuo i bez objašnjenja zašao iz sale, verovatno da dobije nove direktive.

Sednica je trebalo da počne u 10 sati.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu