Rat u Ukrajini

Beg vojnih obveznika iz Rusije: Omiljena destinacija Kazahstan 2

Neće u rat: Grupa mladih Rusa na granici sa Gruzijom

Foto: AP Photo/Zurab Tsertsvadze

28. 9. 2022. / 9.09

Beg vojnih obveznika iz Rusije: Omiljena destinacija Kazahstan

Desetine hiljada mladih Rusa u strahu od mobilizacije beži u susedne zemlje kolima, biciklima, pešice. Na granicama se stvaraju kilometarski redovi. Vlada Kazahstana je saopštila da vojne obveznike neće izručivati Rusiji. Oni imućniji Rusiju napuštaju avionima, karte za međunarodne destinacije su uglavnom rasprodate

Dok se u Moskvi pozdravlja "uspešno održan referendum“ o pristupanju ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje Ruskoj Federaciji, a u Kijevu i u zapadnoj hemisferi oštro osuđuje kao nelegitiman i protivan međunarodnom pravu, desetine hiljade Rusa beže od "delimične“ mobilizacije koja u prvom krugu obuhvata 300.000 vojnih obveznika.

Oko 98.000 Rusa prešlo je u Kazahstan od kada je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio da počinje regrutacija za ukrajinski front, saopštili su zvaničnici te zemlje, a javlja AP.

Muškarci u Rusiji koji žele da izbegnu regrutaciju u najvećem broju beže kopnenim putem u susedne zemlje kolima, biciklima, pešice. Nekadašnje članice SSSR Kazahstan i Gruzija postale se najpopularnije destinacije jer za njih Rusima nije potrebna viza. Mnogi Rusi odlaze i u Mongoliju.

Ko ima vizu odlazi u Finsku i Norvešku.

Avionske karte za inostraane destinacije su dobrim delom rasprodate.

Beg vojnih obveznika iz Rusije: Omiljena destinacija Kazahstan 3
Kilometarska kolona vozila na rusko-gruzijskoj granici / Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Objavljujući broj ruskih državljana koji su prešli granicu, ministar unutrašnjih poslova Kazahstana Marat Ahmetžanov rekao je da vlasti neće vraćati kućama one koji pokušavaju da izbegnu mobilizaciju, ukoliko nisu na međunarodnim poternicama zbog počinjenih  krivičnih dela.

Predsednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev naredio je svojoj vladi da pomogne Rusima koji ulaze u zemlju "zbog trenutne beznadežne situacije". "Moramo da ih zbrinemo i osiguramo im bezbednost. To je političko i humanitarno pitanje. Dao sam zadatak vladi da preduzme neophodne mere", rekao je Tokajev i dodao da će Kazahstan razgovarati sa Rusijom u vezi sa tom situacijom.

Pravac EU

I broj Rusa koji prelaze spoljnu granicu Evropske unije raste iz dana u dan. Granična policija EU Frontex je saopštila da je prethodne nedelje oko 66.000 ruskih državljana ušlo u Evropsku uniju, što je za 30 odsto više nego u nedelji pre toga. Najveći broj Rusa ušao je u Finsku i Estoniju.

Mladi muškarci koji ne žele da učestvuju u ratu u Ukrajini napuštaju Rusiji u sve većem broju i zbog glasina da će se mobilizacija proširiti na milion ljudi i da Moskva razmatra da na granici sa Kazahstanom, Gruzijom, Estonijom i Finskom postavi regrutacione centre i odtale mlade Ruse odmah šalje u kasarne.

Frontex upozorava da bi broj ilegalnih prelaza granice sa Rusijom mogao da poratse, ukoliko bi je Moskva zatvorila.

Nakon što je više miliona Ukrajinaca zbog rata izbeglo u Evropsku uniju, sada se nazire novi izbglički talas, ovog puta iz Rusije.

J.H./FoNet/Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu