Svet

Reakcija na mobilizaciju u Rusiji: Osmi paket sankcija EU 2

Povećane kazne za odbijanje učešća u borbenim dejstvima: Proslava Dana pobede u Moskvi

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

22. 9. 2022. / 8.24

Reakcija na mobilizaciju u Rusiji: Osmi paket sankcija EU

Na marginama zasedanja Generalne skupštine UN ministri spoljnih poslova Evropske unije su se dogvorili da Rusiji uvedu nove restriktivne mere. U Rusiji je za to vreme kazna za odbijanje učešća u borbenim dejstvima povećana na 10 godina zatvora

Od napada na Ukrajinu 24. februara Zapad je Rusiji uveo sedam paketa sankcija. Predsednik Rusije Vladimir Putin je te restriktive mere nazvao "privrednim blickrigom“, piše nemački "Špigel“. Rusija je pogođena sankcijama, ali rat nisu zaustavile. Ta igra sada ulazi u sledeću rundu.

Reagujući na "delimičnu“ mobilizaciju u Rusiji, odluku Putina da još 300.000 vojnika pošalje na ukrajinski front, ministri spoljnih poslova Evropske unije su se u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, dogovorili da Rusiji uvedu novi, osmi po redu, paket sankcija.

"Proverićemo nove restriktvne mere i onda ćemo ih sprovesti“, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj. Dogovor je pao, a biće formalizovan na zvaničnoj sednici ministara spoljnih poslova.

Borelj nije precizirao šta će novi paket sancija da obuhvati, ali je nagovestio da će se odnositi na pojedince i određene privredne branše.

Deset godina zatvora za neodazivanje mobilizaciji

Paralelno sa objavom o delimičnoj mobilizaciji, ruski Federalni savet u Moskvi je usvojio izmenu Zakona o učešću u borbenim dejstvima. Duma je u hitnom postupku izglasala izmene zakona koji će stupiti na snagu kada ga predsednik Rusije potpiše.

Izmene predviđaju kaznu do deset godina zatvora za vojne obveznike koji odbiju da učestvuju u borbenim akcijama vojske, koji se ne odazovu mobilizaciji, kao i povećane kazne u skučaju odbijanje izvršenja naređenja, namerne predaje i odlaska u ratno zarobljeništvo, kao i za pljačku.

J.H./Spiegel/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu