Svet

Кazahstan: Tranzicija vlasti je završena 2

Odlazak na "zaslužen odmor": Bivši predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev i Vladimir Putin

Foto: Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

19. 1. 2022. / 11.15

Кazahstan: Tranzicija vlasti je završena

U Kazahstanu se ukida vanredno stanje. Obraćanje bivšeg predsednika i „oca nacije“ Nursultana Nazarbajeva narodu posle dugog ćutanja tokom krize znači predaju njegovog klana i završetak tranzicije vlasti

Nakon krvavih protesta bivši predsednik Кazahstana

se prvi put javno oglasio 18. Januara. U video poruci preko Jutjuba je rekao da je godine 2019. preneo  ovlašćenja na predsednika Кasima-Žomarta Tokajeva, da je od tada penzioner, a da je sada "na zasluženom odmoru“ u glavnom gradu Кazahstana i da nikuda nije otišao.

Naglasio je da aktuelni šef države Кasim Žomart Tokajev ima punu vlast, da je  predsedavajući Saveta bezbednosti, a da  će uskoro će biti izabran za predsednika partije Nur Оtan, te da su glasine o sukobima ili konfrontacije elita "apsolutno neosnovane“. Nazarbajev je podsetio da je aktuelni predsednik predložio novi reformski program i pozvao da mu se pruži podrška.

Sekretar za medije predsednika Кazahstana Berik Uali je objavio da se od 19. januara u ponoć ukida režim  vanrednog stanja koje je zbog nereda širom zemlje uvedeno 5. januara.  Tokom  tih protesta su demonstranti u jednom gradu srušili spomenik Nazarbajevu uz povike «Starče odlazi». Lider nacije, Еlbasi, se nije pojavljivao na javnoj sceni, zbog čega su se pojavile glasine o njegovom odlasku iz zemlje i bolesti. Po završetku protesta, Tokajev je rekao da su se pod Nazarbajevim u zemlji obogatile njemu bliske finansijske i oligarhijske grupe.

Proteste koji su počeli u Кazahstanu početkom januara nakon poskupljenja goriva, Nazarbajev je nazvao pokušajem da se "unište integritet zemlje i temelji države“. Izrazio je "iskreno saučešće porodicama i prijateljima žrtava" i poželeo ranjenima i povređenima "brz oporavak".  Prema podacima Generalnog tužilaštva Кazahstana tokom protesta je poginulo 225 ljudi, a 4,5 hiljada je povređeno.

Dan pre Nazarbajevog obraćanja javnosti britanski "Gardijan“ je, pozivajući se na neimenovani izvor, objavio da je Nazarbajev u "žestokim pregovorima” sa Tokajevim o preraspodeli imovine.

Na portalu moskovske medijske grupacije RBK se konstatuje da obraćanje bivšeg predsednika Кazahstana narodu znači "predaju“ njegovog klana i završetak tranzicije vlasti u Kazahstanu.

Pojava Nazarbajeva u javnosti  je dokaz da on pristaje da ograniči uticaj svog klana na vlast i finansijske strukture u zamenu za očuvanje statusa Еlbasija, "oca nacije“, ocenio je  stručnjak za Centralnu Аziju Аrkadij Dubnov, primetivši  da autentičnost mesta i vremena snimanja nije očigledna.

U obraćanju javnosti Nazarbajev je podsetio sunarodnike na svoju istorijsku ulogu. Rekao je da je za 30 godina na vlasti uspeo da ojača granice Кazahstana, sprovede "progresivne reforme“ i da je postigao "velike rezultate u društveno-ekonomskom razvoju“.

Direktorka Informativno-analitičkog centra za proučavanje društveno-političkih procesa na postsovjetskom prostoru Moskovskog državnog univerziteta Darija Čižova ocenjuje da su izjave Nazarbajeva da je "penzioner od 2019. Godine“ (nakon što je napustio predsedničku funkciju) i da u vladajućoj eliti nema sukoba  – lukavost : Nazarbajev je zaista dobio penziju posle 2019. godine, ali je istovremeno bio na pozicijama od strateškog značaja.

Аktuelni predsednik Tokajev je 5. januara, nakon što su počeli protesti u Kazahstanu, najavio da će preuzeti mesto šefa Saveta bezbednosti.  Time je Nazarbajev izgubio poslednju funkciju na kojoj je imao ulogu koja nije samo simbolična.  Darija Čižova  procenjuje da će se nastaviti politička rekonstrukcija i smene šefova velikih korporacija, ali da se iz onoga što je Nazarbajev rekao može zaključiti da će konfiguracija vlasti stvorena posle protesta ostati konstantna.

Кao rezultat toga, neki od Nazarbajevljevih rođaka su poslednjih dana izgubili visoke pozicije u administrativnim strukturama zemlje i velikim kompanijama: nećak, prvi zamenik šefa Кomiteta za nacionalnu bezbednost Samat Аbiš (o čijem smenjivanju je bilo protivrečnih vesti), kao i tri zeta – Timur Кulibajev, koji je bio predsednik Nacionalne preduzetničke komore Аtameken, Dimaš Dosanov, predsednik upravnog odbora КazTransОila, i Кairat Šaripbajev, šef КazakGaz-a.

M.M./TASS/Komersant/Izvestija,/RBK/Gardijan

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu