Analiza

Medijska pomrčina: Laku noć Srbijo 2

Foto: Printscreen

6. 12. 2022. / 14.07

Medijska pomrčina: Laku noć Srbijo

Prekid programa televizija N1 i Nova S je nagnao na razmišljanje kako bi slika Srbije izgledala da uopšte nema kritičkih medija: ružičasto i jednoumno kao u najlepšoj naprednjačkoj utopiji kakva je kratkoročno bila zaživela u Skupštini Srbije kada ju je opozicija napustila

Na medijskoj sceni Srbije se događa isto što se dešava u Skupštini Sbije: dominantan broj poslanika vladajućih partija sa predsednikom Parlamenta koji po sopstvenom nahođenju daje ili oduzima reč, patronistički i uvredljivo na svaki način nadgornjava daleko malobrojnije opozicione poslanike čije su kritike primorani da slušaju jer se u ovoj zemlji poigravamo demokratije, zato što evropsko iskustvo pokazuje da tvrde diktature brže puknu.

Kao što naprednjačka vlast suštinski jednostavno ne shvata šta je to parlamentarna demokratija, tako ne shvata ni šta je to sloboda medija, ovo drugo je logična posledica prvog.

Osnovni cilj je apsolutna kontrola i apsolutna vlast, a postojanje opozicije u Skupštini i nekolicine sistemski sputanih medija se toleriše jer su ventil za pritisak koji bi u suprotnom mogao da se izlije na ulice, a i ne bi se na potpuno glajhšaltovanje medija gledalo blagonaklono u Briselu i Vašingtonu.

Svaka autoritarna, autokratska ili diktatorska vlast se zasniva na kontroli medija i izigravanju demokratije, to jest manipolisanju slobodnog i ravnoprvanog ukrštanja različitih mišljenja na osnovu kojih bi inforisani građani na slobodnim i fer izborima trebalo da biraju vlast.

Delimična podrška N1 i Novoj S u Skupštini

Poslanici dela opozicije su danas u skupštinskoj sali držali transparente na kojima je pisalo “Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija”, što piše i na crnim ekranima kada se uključe televizije N1 i Nova S koje su u ponoć prekinule emitovanje programa u Srbiji bez ikakvog objašnjenja zašto to čine.

Ove dve televizije koje posluju u okviru United Media grupacije podržali su poslanici poslaničkih grupa Ujedinjeni, Moramo – Zajedno, Zeleno – levi klub, Ne davimo Beograd, Demokratska stranka i Narodna stranka.

U isto vreme je poslanik Dveri Borko Puškić držao zastavu na kojoj je preko mape Srbije sa sve Kosovom pisalo "Nema predaje", izvešva agencija FoNet.

Politički rezervisane nacionalne frekvencije

Istraživački mediji su incident i neka vrsta luksuza u situaciji kada nema običnog novinarstva, izjavio je FoNetu u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Vladimir Kostić.

Prema njegovoj oceni, Srbiji fale informisanje i mediji koji bi postavili neko normalno pitanje, a ne da postavljaju pitanja koja se predsedniku i funckionerima na vlasti nabacuju na volej.

Smatra da je medijska scena loša i podeljena na malobrojne profesionalne medije i na medije "koji su zapravo provladini i vrše neku vrstu propagande".

Građani nemaju priliku da budu objektivno informisani s obzirom na to da veliku ulogu u njihovom informisanju igraju mediji sa nacionalnom frekvencijom, među kojima ne postoji nijedan kritički medij, konstatovao je Kostić, te da "mi nemamo televiziju sa nacionalnom frekvencijom, pa čak ni javni servis, sa kojeg može da se čuje kritika upućena onima koji drže svu vlast u državi", pa se zbog toga ne može govoriti da su građani informisani na pravi način.

Da bi stanje u medijima ostalo takvo da stvara veliku prednost Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću, ne dolazi u obzir da se nekoj televiziji kave su N1 i Nova S dodeli famozna peta nacionalna frekvencija, pa REM dluku o tome, bez obzira na zakone i pravila, jednostavno odlaže što je, biće razlog, protestne akcije ove dve televizije. Možda je ta frekvencija namenjena nekom drugom Happy-ju ili ruskoj državnoj televiziji Russia Today, ali sada baš nije trenutak da joj se dodeli.

Nacionalne frekvencije su produžene televizijama koje su godinama unazad kršile sve moguće norme i standarde profesionalnog novinarstva i ne ispunjavaju ni osnovne, zakonski propisane kriterijume za dobijanje nacionalnih frekvencija koje se formalno tretiraju kao javno dobro.

Protestna akcija N1 i Nove S, koja je uzburkala ili na razmišljanje navela jedan deo javnosti,  je vremenski ograničena, verovatno na 24 sata, a od sutra sve ispočetka i sve po starom.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu