Mediji

TV Nova S i N1: Potpuni prekid programa u Srbiji 2

Foto: Printscreen

6. 12. 2022. / 8.58

TV Nova S i N1: Potpuni prekid programa u Srbiji

Ko je jutros hteo da pogleda jutarnji program na televizijama Nova S i N1 naleteo je na crni ekran na kome piše: mrak u Srbiji bez slobodnih medija. Bez ikakvog dodatnog objašnjenja

Na portalu Nova S samo piše da televizije Nova S i N1, koje posluju u okviru United Media, od ponoći 6. decembra umesto redovnog programa emituju telop sa tim natpisom: mrak u Srbiji bez slobodnih medija.

Na društvenim mrežama ove dve televizije takođe ništa o razlozima prekida programa. Zaposleni u ove dve medijske kuće ne žele da daju nikakve izjave.

TV Nova S i N1: Potpuni prekid programa u Srbiji 3
Foto: Printscreen

Ostaju samo spekulacije.

Nisu nasilno zatvoreni, tu lekciju su bivši radikali naučili za vreme vlasti Slobodana Miloševića.

Da li je u pitanju protest zbog targetiranja novinara i urednika ove dve televizije, svakodnevnih prozivki sa vrha vlasti preko režimskih medija da su izdajnici, strani plaćenici, antisrbi, tako već u tom stilu?

Ili je u pitanju protest zbog odluke REM-a da prosto ignoriše zakonski rok za dodelu pete nacionalne fekvencije? Eto tako, zato što im se može, a šefica REM-a Olivera Zekić je dobila takvu direktivu i rekla: po Zakonu o upravnom postupku ne postoji rok za rešavanje predmeta o dodeli pete dozvole za televizijsku frekvenciju sa nacionalnom pokrivenošću. A kada će doneti odluku? Pa jednog dana.

Savet REM-a je 10. avgusta raspisao javni konkurs za izdavanje jedne dozvole za emitovanje televizijskog programa na području cele Srbije, tri dozvole za emitovanje sa alotmenta Avala, kao i za 12 dozvola za radijsko emitovanje na području grada Beograda, piše na portal N1.  Kandidati za petu frekvenciju s nacionalnom pokrivenošću su: Nova S, Kopernikus, Kurir i BK. Na prethodnom konkursu, dozvole za frekvencije s nacionalnom pokrivenošću na rok od osam godina dobile su televizije Pink, Happy, Prva i B92.

Koliko dugo ove dve televizije neće emitovati program, u ovom trenutku se takođe ne zna.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu