Mediji

Portal ruske TV Raša tudej (RT) na srpskom: „Jer Kosovo je Srbija“ 2

Foto: Printscreen

15. 11. 2022. / 14.57

Portal ruske TV Raša tudej (RT) na srpskom: „Jer Kosovo je Srbija“

Svi oni kojima se ne sviđa kako zapadni mediji izveštavaju o svetu, Vladimiru Putinu, Rusiji, ruskoj invaziji na Ukrajinu, Balkanu, Srbiji, Kosovu…, ili im ne veruju, mogu da se informišu na srpskom jeziku na portlalu RT Balkan kako na sve to izgleda pogled iz Kremlja. Srbija tako ne  samo što ne uvodi sankcije Rusiji, već je dozvolila rad portala RT, koja je zabranjena u Evropskoj uniji zbog "širenja kremaljske popagande". A tek što nam nije stigla i televizija RT na srpskom

Dobra vest za sve ljubitelje ruskog pogleda na svet, rat u Ukrajini, Balkan i Srbiju: televizija Raša tudej (RT) pokrenula je multimedijalni portal na srpskom jeziku pod imenom RT Balkan koji, naravno, ima i ćirilćnu verziju.

Njihovi sadžaji će, kažu, "iz drugačije perspektive pokrivati najaktuelnija regionalna i svetska dešavanja“. A to je tek početak: emitovanje televizijskog programa RT na srpskom jeziku planira se do 2024. godine.

Pitanje je samo šta su čekali do sad, kada se svet nalazi u globalnom sukobu zbog invazije Rusije na Ukrajinu, a Moskvi su uvedene najžešće ekonoske sankcije ikada, pa će, dok srpski putinofili likuju, država Srbija svakako imati problema zbog toga? Izgleda da ranije Srbija nije bila dovoljno važna za ovakav medijski, kritičari bi rekli propagandni,  projekat.

Željno su ih iščekivali

"Verovatno nas nigde u svetu nisu očekivali toliko kao ovde. I želim da se obratim dragim Srbima na njihovom jeziku: Braćo, gledajte RT“, rekla je glavna urednica RT Margarita Simonjan. Ona je na Tviteru napisala: “Pokrenuli smo RT na Balkanu. Jer Kosovo je Srbija.”

Rukovodilac RT Balkan Jelena Milinčić izjavila je da će sada stanovnici regiona imati pristup RT na srpskom jeziku, što će "pružiti potpuniju sliku savremenog sveta“, te da je za njih rad u medijskom prostoru Balkana veliki izazov.

Ili, kako piše u prvom pasusu prvog teksta na portalu pod nazivom RT konačno i na Balkanu i koji potpisuje Milinčić: "Najčešća reč koju sam čula kada bih nekome rekla da se RT osniva na Balkanu, bila je – konačno! Konačno, jer se na ovom terenu, premreženom prozapadnim medijima, odavno osećala potreba za bar jednom ruskom televizijom koja bi u slici i reči prezentovala ruski stav i rusko gledište. Ta potreba je postala još očiglednija od marta ove godine, kada su ugašeni svi evropski kanali RT“

Osim sajta, RT Balkan je takođe dostupan na Telegramu, Instagramu, Tviteru, Tik-toku i na Jutjubu.

Međunarodna televizijska mreža RT obuhvata vesti na engleskom, arapskom, španskom, francuskom, nemačkom jeziku i dokumentarni kanal RTD, uključuje onlajn portale na sedam jezika i globalnu multimedijalnu agenciju RUPTLI, samo što je emitovanje RT u Evropskoj uniji, SAD, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, itd. zabranjeno zbog "širenja kremaljske propagande“.

Srbija kao centar ruske propagande

RT je pod kontrolom Kremlja, finansira se iz državnog budžeta Rusije i ima zabranu emitovanja u Evropskoj uniji od marta 2022. godine, jer je označen kao ključan za širenje ruske propagande i na meti je širokog paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, piše Radio Slobodna Evropa (RSE) na svom prortalu.

Naravno da su prve neodobravajuće reakcije omah stigle iz EU. "Srbija ne treba da bude centar za dezinformacije iz Kremlja", poručio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčik, jer da je to u suprotnosti sa evropskom spoljnom politikom.

I dalje, Bilčik: "Dela govore više od reči. Videti kako se ruska propaganda vraća na velika vrata u Srbiju kroz pokretanje RT je u suprotnosti sa obavezom Srbije da radi na usklađivanju sa evropskom spoljnom politikom".

Ko je vlasnik RT Balkan

Tri meseca nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, u maju 2022, u Agenciji za privredne registre Srbije registrovana je firma Balkans Media DOO sa sedištem u Beogradu, piše RSE. Vlasnik je organizacija TV Novosti iz Rusije. Ista ta organizacija navedena je i kao vlasnik RT na sajtu tog medija.

Direktor firme Balkans Media u Beogradu je ruski državljanin Nikolaj Bogačikin, a on je jedan od šefova redakcije u Raša tudej.

Osnivački kapital iznosio je 1,1 milion dinara (oko 10.000 evra), a kao osnovna delatnost navedena je proizvodnja i emitovanje televizijskog programa.

M.N./FoNet/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu