U novom broju: Intervju - Jelena Obućina, novinarka

Vučićevi “radikalski talasi“ zastrašivanja 2

Foto: Marija Janković

8. 12. 2022. / 7.15

Vučićevi “radikalski talasi“ zastrašivanja

“Zapovest stiže uveče. Iznimno preko dana. Onda se dižu branioci lika i dela – i od zore kampuju na Pinku, ređe na Hepiju i Prvoj. Presvlaka im ne treba, ni odmor – pričaju dok ne popadaju i opet će sutra. Dok neko ne javi da se stane. Dakle, gase se isto na dugme. Cilj kampanje je da zastraši, omalovaži, targetira, izbroji nacionalna zrnca – kako kad”

Pretnje koje je prošle sedmice dobila novinarka i urednica televizije Njuz Maks Adrija Jelena Obućina spadaju u sam vrh najjezivijih verbalnih napada na novinare u ovih deset godina Vučićeve vladavine. I to u žestokoj konkurenciji. Neko se baš bio potrudio da detaljno formuliše gadosti koje nema smisla prepričavati. Pretnja je prijavljena nadležnim organima, odnosno tužilaštvu…

VREME”: Rekli ste da iza jezivih pretnji koje ste dobili stoje “predsednikovi ljudi” i da ovde “nema slučajnih napada”. Šta ste pod tim podrazumevali?

JELENA OBUĆINA: Ne dešava se slučajno da Pink, uz terciranje tabloida, krene u hajku na nekoga. Znamo to, imamo deset godina iskustva. Skoro su svi novinari od razuma bili meta u nekom trenutku. Danas jedni, sutra drugi – juče ja. I zato su to “predsednikovi ljudi”, jer je prva ideja zaštititi njega od nas. Kako neko sme da dovede politiku “božanstva” u pitanje? Kako nekome sme da se ne sviđa Srbija “pod kamenom”? Pa, taj mora da nije Srbin ili je loš Srbin!

Kad se na Pinku od jutra krene od lažne teze da ja “pokopavam” predsednika, a ne da će se sam “pokopati” (politički urušiti) ako ne počne da donosi odluke, što jesam rekla, logičan epilog jeste pretnja. Ona je napisana tako da prvo pomislite da je u pitanju psihopata. Ali psihopata šalje i zastavu SRS-a, uz objašnjenje da ja “slučajno ne pomislim da ima veze sa SNS-om”. A onda se setite: “jedan isti takav” je nedavno pisao Danasu. Isti stil – isto uživanje u detaljima opisa zločina nad vama… Izgleda kao da je poslato sa istog “proksi servera”. Kao da se to malo odeljenje psihopata davno nije reformisalo, niti išta novo čitalo.

Veoma se nadam da grešim. Prijavila sam pretnje. Ako je psihopata, naći će ga. Ako je “proksi server”, svi znamo “ko” je…

 

Pročitajte ceo intervju sa Jelenom Obućinom u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (8. decembra)

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu