U novom broju

Veliki lokdaun: Za kim zvoni kinesko zvono 2

Svetski problem: Košmar a transportom robe iz kineskih luka

Foto: AP

14. 5. 2022. / 7.36

Veliki lokdaun: Za kim zvoni kinesko zvono

U Pekingu se dovodi u pitanje vladina odluka “nulta kovid tolerancija”. Ljudi su nezadovoljni, a mediji komentarišu da nije cilj uvoditi lokdaune u gradovima već učiniti sve da se to izbegne. Fabrička proizvodnja u Kini pala je na najniži nivo u poslednje dve godine. Slično je i u sektoru građevinarstva i usluga, vazdušnom saobraćaju, ugostiteljstvu, automobilskoj industriji, turizmu…

U Kini je došlo do izvesnih odstupanja, neodlučnosti, pa čak i dovođenja u pitanje vladine politike, u javnosti poznate kao “nulta kovid tolerancija”. Rigorozna i učestala zatvaranja čitavih gradova i regiona dovode do nezadovoljstva javnosti i nanose težak udarac privredi. Na rast nezadovoljstva je pre nekoliko dana reagovao Stalni komitet Politbiroa Komunističke partije Kine, najviše političko telo sastavljeno od samo sedam ključnih članova.

Kineski lider Si Đinping najoštrije je upozorio sve koji dovode u pitanje politiku nulte tolerancije. Najuži partijski vrh se saglasio da će se “nepokolebljivo pridržavati opšte politike dinamičnog nultog kovida” i odlučno se boriti protiv “reči i dela koji iskrivljuju, dovode u sumnju ili negiraju politiku prevencije epidemije”.

Ovo je prvi put da je Si govorio o kineskoj borbi protiv kovida od kada je izbilo nezadovoljstvo javnosti zbog oštrog zatvaranja u Šangaju i drugim gradovima. “Pobedili smo u borbi za odbranu Vuhana i sigurno ćemo pobediti u borbi za odbranu Šangaja”, rekao je generalni sekretar Si.

Pažnja je sada usmerena na relaksaciju kontrolnih mera i prevenciju zaraze od novih varijanti virusa.

Pročitajte ceo tekst Aleksandra Novačića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (12. maja)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu