Svet

Velika Britanija: Grupa "Vagner" na listi terorističkih organizacija 2

Foto: AP

6. 9. 2023. / 10.00

Velika Britanija: Grupa “Vagner” na listi terorističkih organizacija

Nacrt naredbe će omogućiti da se "Vagnerova" imovina kategoriše kao teroristička imovina i zapleni, kao i da je protivzakonito biti član ili podržavati tu organizaciju

Velika Britanija uvrstiće rusku plaćeničku grupu "Vagner" na listu terorističkih organizacija, objavili su danas britanski mediji, citirajući ministarku unutrašnjih poslova Suelu Braverman.

Nacrt naredbe će omogućiti da se "Vagnerova" imovina kategoriše kao teroristička imovina i zapleni, navodi BBC, dodajući da će biti protivzakonito biti član ili podržavati organizaciju u skladu sa naredbom. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman rekla je za BBC da je Vagner "nasilan i destruktivan" i da je "vojno oruđe Rusije Vladimira Putina”.

Pročitajte još: Vagner zvanično dobio novog šefa "osvajača Soledara“

"Oni su teroristi, jasni i jednostavni – i ovaj nalog o zabrani to jasno pokazuje u zakonu Ujedinjenog Kraljevstva“, rekla je ona. Proglašavanje "Vagnera" za terorističku organizaciju značilo bi da bi u Britaniji bilo krivično delo pripadati grupi ili je promovisati, organizovati ili obraćati se na njenim skupovima i nositi njen logo u javnosti, navodi Rojters.

Pročitajte još: Vagner najavljuje osvetu nakon smrti Prigožina

Britanska agencija podseća na angažman "Vagnera" u Ukrajini čije trupe su raspoređene u toj zemlji odmah nakon početka ruse invazije u februaru prošle godine.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu