Svet

Vagner zvanično dobio novog šefa „osvajača Soledara“ 2

Foto: Printscreen/Youtube: CRUX

31. 8. 2023. / 16.57

Vagner zvanično dobio novog šefa „osvajača Soledara“

Nakon avionske nesreće spekulisalo se ko bi mogao da nasledi Jevgenija Prigožina. Sada je to njegov najlojalniji član Vagnera

Ruski komandant Anton Jelizarov, poznat po nadimku Lotus, izabran je za novog vođu ruske paravojne formacije Vagner, nakon smrti prethodnog vođe i osnivača te grupe Jevgenija Prigožina, prenosi britanski "Ekspres“.

Jelizarov je juče dao izjavu na Telegramu u kojoj je, kako piše "Ekspres“, potvrdio svoje uzdizanje na čelo Vagner grupe.

Nakon što su Prigožin i devetoro drugih poginuli u avionskoj nesreći, pričalo se da će on preuzeti Vagnera budući da je bio blizak sa Prigožinom.

Kako prenosi "Ekspres“, Jelizarov se 2016. godine pridružio Vagneru i učestvovao u nekim od najžešćih borbi u ratu u Ukrajini.

Među Vagnerovcima poznat pod nadimkom "osvajač Soledara“ – grada u istočnoj Ukrajini. Nadimak mi je dao lično Prigožin nakon okupacije tog grada u januaru 2023. godine.

Učestvovao je i u vojnim akcijama u Siriji, gde je povredio nogu. Od 2018. do 2019. godine bio je instruktor u Centralnoafričkoj Republici, a 2021. komandovao je jedinicom u Libiji.

A.E/Express/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu