Jovanjica: Najveći politički, policijski i pravosudni skandal u Srbiji

U novom broju: Vlast protiv zakona i pravde 2

foto: sava radovanović / tanjug

31. 8. 2023. / 7.13

U novom broju: Vlast protiv zakona i pravde

Smena Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića pritisak je na prvog pred najavljeno svedočenje na sudu i osveta drugom koji je svedočio o upletenosti vrha vojnih i civilnih bezbednosnih službi i MUP-a u Jovanjicu. Smena je i zaustavljanje istrage, zato što je Milenković podneo pisani zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal da se istraga dovede do kraja “u vezi s finansiranjem, logistikom, distribucijom i podrškom na državnom nivou za proizvodnju marihuane na Jovanjici” – takozvana Jovanjica 3. Smena je i najava najgoreg udara na inspektore do sada

Slobodan Milenković više nije načelnik Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga, a Dušan Mitić više nije na čelu operative. Ova dvojica kriminalističkih inspektora otkrili su novembra 2019. godine Jovanjicu, prema optužnici, fabriku skanka, opremljenu najsavremenijim laboratorijama u kojima je nađeno 66 hiljada stabljika kanabisa koje su nakon sušenja težile 1,6 tona droge.

Oni su uhapsili i Predraga Koluviju optuženog da je bio vođa kriminalne grupe za proizvodnju te droge, kao i njegove saradnike. Bilo je slučajeva otkrića velikih zasada marihuane, ali takvo otkriće laboratorija za drogu skank nije zabeleženo u istoriji srpske policije. Međutim, Tužilaštvo i MUP nisu se hvalili tom zaplenom. Naprotiv, slučaj je danima zataškavan, a životi policajaca, od tog trenutka, pretvoreni su u borbu za opstanak.

SMENA KAO ZASTRAŠIVANJE, OSVETA I ZAUSTAVLJANJE ISTRAGE

U novom broju: Vlast protiv zakona i pravde 3
foto: sava radovanović / tanjug

Posle skoro četiri godine progona, kriminalizacije i ugroženosti njihovih života, inspektori su smenjeni. Prema rečima izvora nedeljnika “Vreme”, ova smena je zapravo zastrašivanje, osveta, zaustavljanje dalje istrage i priprema za najgori udar na inspektore do sada.

Smena se može protumačiti kao pritisak, ako se uzme u obzir činjenica da je usledila desetak dana pre ročišta za Jovanjicu, na kom je predviđeno da svedoči upravo inspektor Milenković.

 

Pročitajte ceo tekst  Jelene Zorić u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (31. avgusta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu