Jovanjica: Najveći politički, policijski i pravosudni skandal u Srbiji

Vlast protiv zakona i pravde 2

foto: sava radovanović / tanjug

Vlast protiv zakona i pravde

Smena Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića pritisak je na prvog pred najavljeno svedočenje na sudu i osveta drugom koji je svedočio o upletenosti vrha vojnih i civilnih bezbednosnih službi i MUP-a u Jovanjicu. Smena je i zaustavljanje istrage, zato što je Milenković podneo pisani zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal da se istraga dovede do kraja “u vezi s finansiranjem, logistikom, distribucijom i podrškom na državnom nivou za proizvodnju marihuane na Jovanjici” – takozvana Jovanjica 3. Smena je i najava najgoreg udara na inspektore do sada

Slobodan Milenković više nije načelnik Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga, a Dušan Mitić više nije na čelu operative. Ova dvojica kriminalističkih inspektora otkrili su novembra 2019. godine Jovanjicu, prema optužnici, fabriku skanka, opremljenu najsavremenijim laboratorijama u kojima je nađeno 66 hiljada stabljika kanabisa koje su nakon sušenja težile 1,6 tona droge. Oni su uhapsili i Predraga Koluviju optuženog da je bio vođa kriminalne grupe za proizvodnju te droge, kao i njegove saradnike. Bilo je slučajeva otkrića velikih zasada marihuane, ali takvo otkriće laboratorija za drogu skank nije zabeleženo u istoriji srpske policije. Međutim, Tužilaštvo i MUP nisu se hvalili tom zaplenom. Naprotiv, slučaj je danima zataškavan, a životi policajaca, od tog trenutka, pretvoreni su u borbu za opstanak.

Vlast protiv zakona i pravde 3
foto: sava radovanović / tanjug

SMENA KAO ZASTRAŠIVANJE, OSVETA I ZAUSTAVLJANJE ISTRAGE

Posle skoro četiri godine progona, kriminalizacije i ugroženosti njihovih života, inspektori su smenjeni. Prema rečima izvora nedeljnika “Vreme”, ova smena je zapravo zastrašivanje, osveta, zaustavljanje dalje istrage i priprema za najgori udar na inspektore do sada.

Smena se može protumačiti kao pritisak, ako se uzme u obzir činjenica da je usledila desetak dana pre ročišta za Jovanjicu, na kom je predviđeno da svedoči upravo inspektor Milenković.

Smena je i osveta jer se dešava oko mesec i po posle svedočenja inspektora Dušana Mitića, koji je govorio o upletenosti vrha vojnih i civilnih bezbednosnih službi, kao i MUP-a u Jovanjicu.

Smena je i zaustavljanje istrage zato što je Slobodan Milenković, početkom juna, podneo pisani zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal da se istraga dovede do kraja “u vezi s finansiranjem, logistikom, distribucijom i podrškom na državnom nivou za proizvodnju marihuane na Jovanjici” – takozvana “Jovanjica 3” – tako da “pojedina operativna saznanja dobiju karakter dokaza”.

Kako je pisao nedeljnik NIN, novom istragom se traži i da se obuhvati sve što nije bilo obuhvaćeno “Jovanjicom” 1 i 2. U pismenom zahtevu su navedena i neka konkretna imena, kao i da postoji više N. N. (nepoznatih) počinilaca za koje inspektori imaju operativna saznanja i čija imena i ulogu imaju nameru da otkriju.

Smena je i najava najgoreg udara na inspektore dosad. Naime, branioci Predraga Koluvije koji u sudnici ili ćute ili iznova ponavljaju reč “skandal”, na Tviteru su se raspisali – obično vređajući i zastrašujući druge. Odmah po objavi smene inspektora počeli su javno da im poručuju da ih očekuju namontirani krivični postupci i “neka nađu advokate, biće im potrebni”.

Usput, inspektora Milenkovića sve vreme spominju u kontekstu saradnje sa osuđenim narko-dilerom Darkom Šarićem, i navode da je koristio aplikaciju za tajnu komunikaciju Skaj. Najaktivniji botovi vladajuće Srpske napredne stranke policajca Milenkovića čak otvoreno nazivaju narko-dilerom, po vidno dirigovanim rečenicama koje besomučno objavljuju. Utisak većine sagovornika nedeljnika “Vreme” jeste da je reč o najavama hapšenja, odnosno o zastrašivanju uoči svedočenja. Međutim, stvaranjem takve atmosfere ohrabruju se kriminalci i da fizički ugroze inspektore i njihove živote.

Iskusni operativci, višestruko nagrađivani baš u borbi protiv narko-dilera, nisu samo smenjeni već su i bukvalno, od vrha Ministarstva policije, izbačeni sa Odeljenja za borbu protiv droga.

Dušan Mitić prebačen je u Odeljenje za otkrivanje ratnih zločina.

Kad je reč o ratnim zločinima, podsetimo se, baš je Koluvijin branilac Vladimir Đukanović, ujedno i predsednik Skupštinskog odbora za pravosuđe ispred SNS-a, a povremeno radi i kao voditelj nekakvih podkasta, govorio o tome. Naime, Đukanović je nedavno komentarisao premeštaj jednog svog gosta na to odeljenje:

“Kriminalistički inspektor u Odeljenju za ratne zločine, to sad onako zvuči baš super, ali obično, nažalost, naročito u policiji, tamo vas pošalju kad ‘oće da vam kažu ‘dečko, oladi’… u principu da ne bi bio blizu pravih događaja”, zaključio je Đukanović.

Slobodan Milenković je dobio rešenje da radi kao koordinator u okviru MUP-a na nekakvim nedefinisanim poslovima.

Inače, spekuliše se da je plan da se, novom sistematizacijom, za nekoliko meseci ukinu mesta koordinatora, tako da bi Milenković, uskoro, mogao da ostane i bez tog posla.

HRONOLOGIJA JEDNE SMENE

Podsetimo, predlog za smenu Slobodana Milenkovića napisao je još oktobra 2021. godine načelnik beogradske policije Veselin Milić. Milenkoviću je bio namenjen prelazak u Odeljenje za ratne zločine (sada je ta pozicija dodeljena Mitiću).

U to vreme je ministar policije bio Aleksandar Vulin. Poznat i po tome da je svojevremeno obilazio imanje Jovanjica zajedno sa Koluvijom, Vulin je sada direktor BIA koji je, zbog povezanosti sa kriminalom i trgovinom droge, pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, taj predlog nije želeo da potpiše tadašnji direktor policije Vladimir Rebić, koji je ubrzo posle toga penzionisan. Nešto ranije Rebić je stao u odbranu svojih inspektora i rekao da je reč o časnim policajcima koji su dva puta prošli poligraf baš zbog Jovanjice. Usledio je medijski progon i Rebića, a poslednje dane na poslu proveo je tako što su ga kao direktora saslušavali u Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a i čak ispitivali na poligrafu. Važno je napomenuti da je detektor laži pokazao da i Rebić kao i inspektori govori istinu, iako je u režimskim medijima to predstavljano drugačije.

Vlast protiv zakona i pravde 4
MINISTAR, NJEGOV SAVETNIK KOJI JE POTPISAO SMENU I ADVOKAT INSPEKTORA: B. Gašić,…foto: sava radovanović / tanjug

Od decembra 2021. godine MUP nema direktora policije, te niko od pomoćnika i zamenika za tu poziciju nije želeo da potpiše smenu Slobodana Milenkovića. U međuvremenu, promenio se i ministar, te je Bratislav Gašić iz BIA došao u MUP. I ovde je važno podsetiti se nekoliko činjenica.

Optužnicom za Jovanjicu 2 terete se i pripadnici BIA, kao i VOA i MUP-a, koji su, kako je istraga pokazala, bili Koluvijin “prsten zaštite”. Teško je zamisliti da su agenti dve tajne službe, civilne i vojne, kao i pripadnici javne sigurnosti, odnosno policije, radili sa Koluvijom udruženo i samoinicijativno. Inače, za Gašića postoje jasni dokazi da je bio u kontaktu sa optuženim Predragom Koluvijom, gotovo do njegovog hapšenja.

Sve vreme izložen pritiscima i proverama Milenković i Četvrto odeljenje ostvarivali su zapažene rezultate. Zapravo, bili su jedno od najboljih odeljenja u Srbiji. To je čak morao da prizna – u maju ove godine – i ministar Gašić pred Skupštinskim odborom za bezbednost.

I dok su ostvarivali dobre rezultate, svaki njihov korak već godinama prati BIA. Slobodan Milenković je više puta u poslednje tri godine evidentirao pripadnike BIA koji ga nadziru i prisluškuju njegove razgovore na ulicama, u kafićima… Čak su i fotografije iz tih “pratnji” objavljivane po tabloidima u pokušaju kriminalizacije Milenkovića. U par navrata Milenković je i zaustavio i legitimisao sumnjiva lica koja ga prate u stopu. Legitimacije su pokazale da je reč o radnicima Bezbednosno-informativne agencije.

U jednom momentu, Slobodan Milenković je otišao na bolovanje. Tada je krenulo ubrzanje za njegovu smenu. Dok inspektor pokušava da povrati svoje zdravlje, do njega su, bar prema rečima njegovih kolega, stizale preteće poruke. O tome je nedavno svedočio i Mitić.

“Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, kada je postala zastupnik Predraga Koluvije, rekla je Milenkoviću da je šalje vrh države. A sada izigrava medijatora i zove Milenkovića da prenosi poruke… Poručuje mu – prihvati mesto koordinatora koje ti se nudi, bitno je da si živ i da nemaš postupak, i bićeš dobro.”

Inspektor Milenković je sada zaista premešten na mesto koordinatora. Ipak, i dalje mu se javno preti krivičnim postupcima, hapšenjima… Nije bezopasno ni to što ga BIA prati, pošto su dva nezavisna izvora obavestila Mitića i Milenkovića da je deo bezbednosnih struktura naručio njihovu likvidaciju u kriminalnim krugovima.

U svetlu ovih događaja, važno je setiti se još jedne Mitićeve izjave tokom svedočenja.

“Bratislav Gašić je životno zainteresovan za smenu Milenkovića.”

Vlast protiv zakona i pravde 5
…Dejan Bojović…foto: mup / youtube

Ipak, taj čin Gašić je prepustio drugome. Svoj potpis na rešenje o premeštaju Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića stavio je nedavno unapređeni Dejan Bojović, koji je iz beogradske policije prešao u sedište MUP-a i postao savetnik ministra – šef kabineta Bratislava Gašića.

TOMANOVIĆ: “OVI MOMCI ĆE POBEDITI

O smeni inspektora javnost je saznala iz saopštenja koje je dala advokatska kancelarija Tomanović.

Vlast protiv zakona i pravde 6
… i Z. Tomanovićfoto: sava radovanović / tanjug

“Formalnom odlukom Kabineta MUP-a raspoređeni su na druga radna mesta izvan Odeljenja za borbu protiv droge. Odluka političkog vrha policije je u suštini smena inspektora i predstavlja pre svega direktno sprečavanje dalje istrage i provere operativnih saznanja koja projekat ‘Jovanjica’ vode do centara moći u našoj državi. Ova smena je i osveta policajcima i pritisak pred dolazeće svedočenje”, navodi se u saopštenju kancelarije.

Kako se navodi, smena inspektora je i “poruka da ko ne prihvati laži centara moći, gubi profesionalnu i ličnu sigurnost a dobija javne optužbe, uvrede, diskreditacije, skupštinske i tabloidne hajke”.

“To su matrica i obrazac postupanja koji ugrožavaju ceo društveni i pravni sistem. Centri moći smenom pokušavaju da, u vezi s kriminalnim delovanjima, lažiraju sadašnjost i demontiraju prošlost, ali Milenković i Mitić, zajedno sa velikim brojem poštenih policajaca i lica od integriteta, smeni neće dati budućnost, jer su položili zakletvu da će služiti građanima Srbije, i zato će se izboriti sa zloupotrebama struktura koje su okupirale deo naših institucija”, dodaje se u saopštenju.

Advokatska kancelarija Tomanović navodi i da će “preduzeti sva pravna sredstva pred domaćim ali i međunarodnim institucijama”.

Advokat Zdenko Tomanović rekao je u Dnevniku Nove S da su smene Dušana Mitića i Slobodana Milenkovića trzaj korumpiranog sistema i njihov pokušaj da održe trenutnu političku situaciju.

“Zašto predsednik države onda iz Dubaija, ja sam bio kod vas tad u emisiji, a on se javlja da govori protiv inspektora? Zašto premijerka to naziva državnim udarom? Zašto najmoćniji ljudi u ovoj zemlji, uključujući i poslanike vladajuće partije, vode jednu neprimerenu kampanju? Naravno, samo kandidovanje je najjednostavniji način otvaranja sumnje. Veliki broj policajaca, što javno, što tajno, je dobijao, polako selektirao određena operativna saznanja, koji su došli do određenog nivoa. Taj Mitić je rekao, kao svedok, određeni stepen sumnje, na osnovu operativnog saznanja, postoji, pa onda dalje on se gradira i mora da se proveri taj stepen sumnje. Pogledajte taj apsurd, vi imate da u parlamentu, kada je govorio Mitić, kada je rekao da u nekom kontekstu su imali nameru, kad bi došli do potvrde tih operativnih saznanja, da uhapse današnjeg ministra, imate u parlamentu da je ministar rekao: ‘Laže Mitić.’ Dakle, niko u parlamentu nije rekao, ako je prvooptuženi rekao to inspektoru, onda mu nije rekao istinu, ne, oni imaju direktan link i kažu: ‘Ne, laže inspektor’”, rekao je Tomanović za Novu S.

Tomanović je napomenuo i da će Milenković tokom svedočenja govoriti o tome koji su se sve kriminalni centri moći, u celom regionu, a koji imaju političku podršku iz Srbije, veselili uz muziku na svaku najavu o njihovoj smeni.

Ipak, pravni zastupnik inspektora veruje da će Milenković i Mitić, kakva god iskušenja da ih još očekuju, ipak na kraju pobediti.

“Saznaćemo istinu o Jovanjici. Ovi momci će pobediti, nemojte da imate dilemu”, zaključio je Tomanović.

Iz istog broja

Nova školska godina

Navrat-nanos, preko leđa dece i nastavnika

Jovana Gligorijević

Kriminal i politika: Crna Gora

Hoće li Milatović nastaviti gde je Abazović stao

Veselin V. Crnojević

Ekonomija i izazovi

Svetske kamatne stope i njihov uticaj na Srbiju

Dejan Šoškić

Intervju: Vida Petrović Škero

Država je postala “strani plaćenik”

Jelena Jorgačević

Portret savremenika: Kristofer Hil

Ambasador u ružičastom

Slobodan Georgijev

Opozicioni “put do pobede”

Kako do recepta za naprednjački pad

Nedim Sejdinović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu