Intervju: Saša Janković, ekspert za bezbednost

U novom broju: Nekad su službe koristile kriminalce, sad kriminalci koriste službe 2

Foto: Marija Janković

21. 7. 2023. / 6.37

U novom broju: Nekad su službe koristile kriminalce, sad kriminalci koriste službe

“Ne vidim kako poslovi čije odvijanje obezbeđuju službe, poput ‘Jovanjice’, imaju ikakve veze sa tzv. ‘državnim razlogom’, ne vidim za njih nikakvog opravdanja i veze sa nacionalnim interesom, makar i pogrešno shvaćenim. Niti za njih postoji zakonsko pokriće i odluka državnog organa, makar formalno. Dokumentacije nema, čak ni ‘na belo’ (u žargonu službi, to su dokumenti bez zaglavlja i potpisa), već se jednostavno radi i ćuti. Pojedinci se bogate koristeći službe kao svoj privatan resurs, daju komad plena stranci i tačka”

Saša Janković je bio prvi ombudsman Srbije, čovek koji je sa svojim saradnicima, u periodu od 2007. do 2017. godine, utemeljio i razvio instituciju Zaštitnika građana. Ona vrlo brzo po osnivanju postaje najvažniji državni kontrolni mehanizam koji zastupa interese građana i u koji oni nedvosmisleno imaju poverenje. Nakon poziva dela javnosti (100 javnih ličnosti) da bude kandidat na predsedničkim izborima 2017. godine, Saša Janković podnosi ostavku na mesto ombudsmana i izlazi na megdan Aleksandru Vučiću. Na izborima je osvojio bezmalo 600.000 glasova u savršeno neravnopravnoj bici. Posle izbora osniva Pokret slobodnih građana, čiji je prvi predsednik. U decembru sledeće godine podnosi ostavku, a potom prestaje i da se aktivno bavi politikom. Po osnovnoj vokaciji je pravnik, a specijalizovao je nacionalnu i globalnu bezbednost na beogradskom Fakultetu političkih nauka. Danas je međunarodni konsultant za ljudska prava i kontrolu u sektoru bezbednosti.

VREME”: Aleksandar Vulin, šef BIA, našao se na crnoj listi američke vlade, između ostalog, zbogumešanosti u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije”. Kako se ovaj čovek našao na čelu tajne službe?

SAŠA JANKOVIĆ: Vulin je postavljen na sve funkcije, pa i na čelo BIA, zbog svoje lojalnosti Aleksandru Vučiću, bez koga bi bio minorna politička figura…

 Šta se, osim lojalnosti, može reći o ulozi Vulina u Vučićevoj vlasti?

Uprkos svem podsmehu prema Vučiću koji se sa druge strane površno forsira, njegova vlast je organizovana. Vulinova uloga u njoj je da bude istaknuti rusoljub i antizapadnjak i on je igra na svoj način: živopisno, ali srčano. I neće izdati kad zagusti. Ima i onih čiji je zadatak obrnut, da očijukaju sa Zapadom, a Vučić i jedne i druge istura prema potrebi i publici koja mu je u tom momentu bitna. To što ima i Vulina, i one druge, i treće, omogućava mu da politički kombinuje, bira i menja fokus – da vodi nekakvu politiku. Kakvu, to je druga stvar, a ja mislim – u mnogo čemu pogrešnu i štetnu…

 

Pročitajte ceo intervju sa Sašom Jankovićem u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (20. jula)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu