Jovanjica i sever Kosova

U novom broju: Ima neka tajna veza 2

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić iz mlađih dana: Ozlazak iz pritvora

Foto: Vesna Lalić

12. 10. 2023. / 7.03

U novom broju: Ima neka tajna veza

Kumovi Zvonko Veselinović i Milan Radoičić čak imaju i advokate prijavljene na istoj adresi, inače bliske sa glavnim tužiocem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Reč je o istom onom tužilaštvu koje je od Suda trebalo, a nije, da traži odobrenje za praćenje i prisluškivanje Veselinovića zbog službene beleške Slobodana Milenkovića. I reč je o istom tužiocu koji otvoreno učestvuje u progonu ovog inspektora i nalaže da ga saslušavaju sa šoljom BIA na osnovu izjava kompromitovanih bivših radnica policije

Biti policijski inspektor koji se bori protiv droga visokorizičan je posao u svakoj zemlji. Međutim, za inspektore Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića koji su nedaleko od Beograda novembra 2019. godine otkrili Jovanjicu, prema optužnici najveću laboratoriju skanka u Evropi, i uhapsili organizovanu kriminalnu grupu sa vlasnikom imanja Predragom Koluvijom na čelu, taj posao se pretvorio u borbu na život i smrt. U Jovanjici su se spojile ulica, politika i službe. Ta mešavina uličnog kriminala, koji je organizovao kriminalizovani politički režim, uz podršku tajnih službi i sa zaštitom iz dela korumpiranog pravosuđa, postala je smrtna opasnost za nekoliko policijskih inspektora koji su odlučili da im se svima suprotstave.

Pročitajte još Milan Radoičić i njegovo bogatstvo

Kada je inspektor Slobodan Milenković napisao službenu belešku i nadređenima prijavio da ima informaciju o tome ko je platio pola miliona evra za njegovu likvidaciju, a sumnja se da je isto toliko platio i za ubistvo inspektora Dušana Mitića, njegove kolege imale su toliko policijskog posla koji je trebalo da urade, da otkriju tačnost informacije i zaštite inspektore.

Pročitajte još Kumovi sa severa Kosova

Naime, kako nalaže policijska praksa u tim situacijama, od tužilaštva i suda zahteva se odobrenje da se osoba označena kao neko ko je platio ubistvo prati i prisluškuje određeno vreme kako bi se utvrdilo da li neko delo i potez osumnjičenog odgovaraju onome o čemu je Milenković pisao u belešci, odnosno naveo da mu je doušnik rekao.

Policajci koji rade na slučajevima ubistava nisu to uradili…

 

Pročitajte ceo tekst Jelene Zorić u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (12. oktobra)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu