Jovanjica i sever Kosova

Ima neka tajna veza 2

Z. VESELINOVIĆ I M. RADOJČIĆ IZ MLAĐIH DANA: Izlazak iz pritvora

foto: vesna lalić

Ima neka tajna veza

Kumovi Zvonko Veselinović i Milan Radoičić čak imaju i advokate prijavljene na istoj adresi, inače bliske sa glavnim tužiocem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Reč je o istom onom tužilaštvu koje je od Suda trebalo, a nije, da traži odobrenje za praćenje i prisluškivanje Veselinovića zbog službene beleške Slobodana Milenkovića. I reč je o istom tužiocu koji otvoreno učestvuje u progonu ovog inspektora i nalaže da ga saslušavaju sa šoljom BIA na osnovu izjava kompromitovanih bivših radnica policije

Biti policijski inspektor koji se bori protiv droga visokorizičan je posao u svakoj zemlji. Međutim, za inspektore Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića koji su nedaleko od Beograda novembra 2019. godine otkrili Jovanjicu, prema optužnici najveću laboratoriju skanka u Evropi, i uhapsili organizovanu kriminalnu grupu sa vlasnikom imanja Predragom Koluvijom na čelu, taj posao se pretvorio u borbu na život i smrt. U Jovanjici su se spojile ulica, politika i službe. Ta mešavina uličnog kriminala, koji je organizovao kriminalizovani politički režim, uz podršku tajnih službi i sa zaštitom iz dela korumpiranog pravosuđa, postala je smrtna opasnost za nekoliko policijskih inspektora koji su odlučili da im se svima suprotstave.

Kada je inspektor Slobodan Milenković napisao službenu belešku i nadređenima prijavio da ima informaciju o tome ko je platio pola miliona evra za njegovu likvidaciju, a sumnja se da je isto toliko platio i za ubistvo inspektora Dušana Mitića, njegove kolege imale su toliko policijskog posla koji je trebalo da urade, da otkriju tačnost informacije i zaštite inspektore.

Naime, kako nalaže policijska praksa u tim situacijama, od tužilaštva i suda zahteva se odobrenje da se osoba označena kao neko ko je platio ubistvo prati i prisluškuje određeno vreme kako bi se utvrdilo da li neko delo i potez osumnjičenog odgovaraju onome o čemu je Milenković pisao u belešci, odnosno naveo da mu je doušnik rekao. Policajci koji rade na slučajevima ubistava nisu to uradili.

RIJALITI NA ŽIVOT I SMRT

Javnost je iz tabloida, čiji su fotoreporteri čekali spremni ispred policijskih stanica, saznala da je na “čašicu razgovora”, povodom Milenkovićeve beleške, pozvan Zvonko Veselinović, inače basnoslovno bogat čovek, neretko povezivan sa kriminogenim strukturama. Usput, tabloidi su kao najbitniju vest objavili da je Veselinović tražio sam da bude ispitan na detektoru laži i da je “prošao”. To je za režimske medije bila vest i potvrda kao da je Zvonko Veselinović imenovan u red novih srpskih mučenika. Zanimljivo je, u vezi s tim, da su isti ti tabloidi, pa i neki bivši državni funkcioneri bliski vlastima kojima se sudi za organizovani kriminal, izražavali sumnju u pravilnost poligrafskog ispitivanja kada je u vezi sa Jovanjicom, i to u dva navrata, ta sprava pokazala da istinu govore policajci Milenković i Mitić.

I nije Zvonko Veselinović prva – kako se to moderno kaže za one koji su dovoljno moćni da tuže, a vlast krije poreklo njihovog novca – kontroverzna ličnost koja je oslobođena svake sumnje samo zato što je prošla poligraf. Pre njega je “detektor laži” pokazao da istinu govori i njegov kum Milan Radoičić, koji je navodno ispitivan u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Da Radoičić nema nikakve veze sa Ivanovićevim ubistvom i to zbog “oslobađajuće presude po poligrafu”, svojevremeno je javnost obavestio lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, Veselinović i Radoičić su sa Kosova i svojevremeno su obojica bili deo optužnice za ubistvo opozicionog političara Ivanovića; ovaj drugi sada je ponovo u žiži javnosti zbog organizovanog upada u selu Banjska na Kosovu i Metohiji.

Inače, kumovi Zvonko i Milan čak imaju i advokate prijavljene na istoj adresi, inače bliske sa glavnim tužiocem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Reč je o istom onom tužilaštvu koje je od Suda trebalo, a nije, da traži odobrenje za praćenje i prisluškivanje Veselinovića zbog službene beleške Slobodana Milenkovića. I reč je o istom tužiocu koji otvoreno učestvuje u progonu inspektora Milenkovića i nalaže da ga saslušavaju sa šoljom BIA na osnovu izjava kompromitovanih bivših radnica policije.

KO JE ZVONKO VESELINOVIĆ

Za Srbiju biznismen, za Kosovo kriminalac, u Sjedinjenim Državama na crnoj listi, napisao je nedavno Radio Slobodna Evropa u opširnom tekstu o liku i delu Veselinovića. On je povezivan sa organizacijom barikada i neredima na severu Kosova, sa ubistvom političara Olivera Ivanovića, švercom nafte, droge i oružja, ali nikada zbog toga nije odgovarao. U Srbiji mu se sudilo dva puta zbog malverzacija i zloupotrebe položaja i oba puta je oslobođen.

Poslovni partner mu je organizator oružanog sukoba u Banjskoj, Milan Radoičić. Njihove građevinske firme angažovane su na državnim projektima i beleže milionske zarade. Zvaničnici u Beogradu su ga, uz Radoičića, označavali kao “zaštitnika Srba na Kosovu”.

Prvi put je, kako su tada preneli mediji, Veselinović uhapšen 2003. zbog sumnje da je preprodavao drogu. Tri godine kasnije je presudom suda u Kraljevu, u Srbiji, oslobođen odgovornosti. Na Kosovu je 2005. hapšen zbog navodne krađe automobila. Kako je objavila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), u Beloj knjizi organizovanog kriminala srpske policije iz 2001. pominje se kao vođa grupe koja je krala i krijumčarila automobile na Kosovu.

U žižu javnosti Veselinović je dospeo tokom barikada na Kosovu 2011. i 2012. godine, koje su lokalni pripadnici srpske zajednice postavili protiveći se prisustvu kosovske policije i carinika na severnim granicama. Iste, 2011. godine, o Veselinoviću su pisali i svetski mediji: “Herald tribjun” i “Njujork tajms” dovodili su ga u vezu sa albanskim biznismenom Mentorom Bećirijem (Beqiri) sa kojim je, navodno, krijumčario naftu.

U jednom od retkih intervjua za beogradski tabloid “Pečat” u oktobru 2011. Veselinović je odbacio optužbe za krijumčarenje i naveo da mu barikade na severu Kosova “ne idu u prilog”.

“Pre četiri ili pet godina počeo sam ozbiljno da se bavim biznisom. Nisam ništa krijumčario, švercovao, nikakvim kriminalom se bavio nisam. Napravio sam novac na osnovu toga što smo imali povlastice iz Republike Srbije”, rekao je Veselinović za “Pečat”.

Prema pisanju RSE, kada je Zvonko Veselinović sa bratom Žarkom uhapšen u decembru 2011. na Kopaoniku, u prvom trenutku nije bilo jasno da li je to učinjeno zbog organizovanja barikada na severu Kosova. Veselinovićev advokat bio je Goran Petronijević, koji danas zastupa Milana Radoičića.

Uglavnom, ispostavilo se 2011. da se radi o optužnici prema kojoj se Veselinović i Milan Radoičić terete da su podstrekavali svog poslovnog partnera Dragana Ćurčića, vlasnika firme “Euro kop”, da i nakon raskida ugovora o lizingu zadrži kamione Hipo Alpe Adria Lizinga i da ih da njima na korišćenje.

Ćurčića su, kako se navodi u optužnici, više puta zvali i nagovarali da zajedno koriste kamione na teritoriji Kosova. Krađom i korišćenjem kamiona, tvrdilo je tužilaštvo, zaradili su oko dva miliona evra. Veselinović je u decembru 2012. pušten da se brani sa slobode.

U martu 2016. godine Veselinović i Radoičić su pravosnažno oslobođeni optužbe, a Ćurčić je osuđen na tri godine. RSE piše i da je Veselinović bio osumnjičen i za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja i eksploziva, ali je od tih optužbi tužilac odustao.

U februaru 2013. protiv Veselinovića, Radoičića i još dvojice njihovih saradnika podignuta je optužnica zbog malverzacija na izgradnji Koridora 10. Optuženi su da su iskopavali šljunak bez saglasnosti nadležnog Ministarstva i bez plaćanja naknade lokalnim vlastima, a zatim ga koristili za gradnju puta. Viši sud u Pirotu ih je 2017. godine oslobodio optužbi, ali je Apelacioni sud naložio ponavljanje postupka. U januaru 2019. godine, prema pisanju Radija Slobodna Evropa, sud u Pirotu je Veselinovića osudio na dve godine zatvora, a Radoičić je oslobođen. Šest meseci kasnije, Apelacioni sud je oslobodio i Veselinovića.

ZABRANITI POLIGRAF ZA ZAŠTIĆENE

Poslanica Narodnog pokreta Srbije i pukovnik policije u penziji Slavica Radovanović izjavila je da bi zabranila upotrebu poligrafa u slučajevima gde se ispituju ljudi koji su pod zaštitom države.

“Suština kod poligrafa je u pitanjima koja se postavljaju i reakciji ispitanika. Imajući to u vidu, moguće je svesno postaviti pitanja tako da se postigne željena reakcija”, rekla je Radovanović za list “Danas” povodom poligrafskog ispitivanja Zvonka Veselinovića.

Ona je navela da “veruje da su u konkretnom slučaju bila postavljena upravo takva pitanja”.

Poligrafsko ispitivanje je usledilo nakon što je advokatska kancelarija Tomanović, zastupnik policijskih inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, koji su otkrili aferu “Jovanjica”, saopštila da je za njihovo ubistvo obezbeđeno po pola miliona evra.

Veselinović je, kako je saopštio MUP, uspešno prošao poligrafsko ispitivanje, negirajući da je on obezbedio novac.

“Tek kada se na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova bude nalazio profesionalac i neko ko nije povezan sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem, možemo očekivati da će istina izaći na videlo i da će policajci biti zaštićeni”, navela je Radovanović.

Iz istog broja

Valjevo: Festival duvan čvaraka

Uzmi sve što ti život pruža

Dragan Todorović

Energetska efikasnost u Srbiji

Kako da rasipnici uštede

Damjan Martić

Lični stav

Reči nisu dovoljne

dr Maša Vukčević Marković

Intervju: Episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk

Moralni profil boraca za sekularnu dogmu

Filip Švarm

Bezbednost

Službena Službina tajna

Bojan Elek

Intervju: Zdravko Ponoš, predsednik Srbija centra

Pretnje sankcijama nisu naivne

Nedim Sejdinović

Banjska i Milan Radoičić

“Heroj” koji je svima postao teret

Slobodan Georgijev

Izrael

Eskalacija koju niko nije predvideo

Aleksandra Krstić

Šta je šta i gde je ko

Podeljena zemlja

Andrej Ivanji

Istraživanje Crte: Šta (ni)je nasilje

Strah, bes i osećanje nemoći

Vojislav Mihailović

Izraelski 11. septembar, palestinski Armagedon

Erupcija odmrznute mržnje

Andrej Ivanji

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu