Hronika

Svedočenje Milana Isakova: Video sam fabriku droge 2

Foto: Marija Janković

6. 9. 2023. / 12.12

Svedočenje Milana Isakova: Video sam fabriku droge

Isakov je rekao da je Koluvija bio "izuzetno kooperativan" kada su on i inspektor Slobodan Milenković zaustavili njegov automobil, da je iz džepa izvadio službenu legitimaciju i rekao da radi u kabinetu ministra unutrašnjih poslova. Dodao je da je legitimacija izgledala verno, ali da se "koliko zna" veštačenjem utvrdilo da je falsifikat

Inspektor Milan Isakov izjavio je danas na suđenju za nedozvoljenu proizvodnju marihuane na poljoprivrednom dobru "Jovanjica" da je video fabriku droge na tom imanju, ali da zbog zdravstvenih razloga nije učestvovao u pretresu.

Na pitanje vlasnika imanja Jovanjica Predraga Koluvije gde je bio 14. novembra 2019. godine, Isakov je rekao da je bio na bolovanju. Upitan kada je saznao za Jovanjicu, on je istakao da se to dogodilo godinu dana pre pretresa.

On je naglasio i da su znali da će na imanju pronaći drogu, ali da nisu znali u kojoj količini. Isakov je rekao da je Koluvija bio "izuzetno kooperativan" kada su on i inspektor Slobodan Milenković zaustavili njegov automobil, da je iz džepa izvadio službenu legitimaciju i rekao da radi u kabinetu ministra unutrašnjih poslova. Dodao je da je legitimacija izgledala verno, ali da se "koliko zna" veštačenjem utvrdilo da je falsifikat.

 

Pročitajte još: Vlast protiv zakona i pravde

 

On je dodao i da je Koluvija pominjao ssvoje veze sa politikom, a upitan o tome na koga se pozivao, Isakov je istakao da će o tome pričati inspektor Slobodan Milenković. Isakov je naveo kako nakon naakon što su ga zaustavili nije video da je Koluvija koristio telefon, a upitan da li je on pregledao Koluvijinu torbicu, rekao da je nije ni video da ima torbicu i da su, ako je pretresana, to radili nadležni za pretres.

Na pitanje odakle mu operativna saznanja o Jovanjici rekao je od inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića. Upitan ko mu je dao nalog da Koluviju vrati u Beograd, on je rekao "Milenković", a na pitanje kome je predao Koluviju u Beogradu, rekao je da se ne seća ko je sedeo u Policijskoj upravi za grad Beograd.

Svedočenje Milana Isakova: Video sam fabriku droge 3

Na pitanje da opiše ulaz na imanje Jovanjica i da li je bilo otpora, Isakov je rekao da nije koliko se on seća. Upitan da li je trebalo da se pored Jovanjice pretrese još nešto, Isakov je kazao da su pretresene još neke lokacije. Odgovarajući da li je imao saznanja o osobi koja se zove Zdravko Milošević, Isakov je rekao da nema. Na pitanje da li je neko ovih dana na njega vršio pritisak, da svedoči u korist odbrane, Isakov je rekao da je zbog ovog predmeta on bio u pritvoru.

 

Pročitajte još: Pošteni policajci na nišanu režima

 

Koluvija je na suđenju rekao da Isakov ne govori istinu. Jedan od Koluvijinih branilaca je insistirtao da veštaci utvrde da li Milenković zaista ne može da svedoči, dok se tužilac Saša Drecun tome usprotivio.

Naredno ročište biće održano 27. i 28. septembar od 14:30.

Podrška opozicije ispred suda

Ispred Specijalnog suda su se pre početka ročišta okupili članovi dela srpske opozicije kako bi podržali inspektore i policajca Milana Isakova koji je danas svedočio.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da policajac Milan Isakov rizikuje slobodu i život ulazeći na vrata Specijalnog suda i upitala koliko je takvih u Srbiji koji rizikuju svoju slobodu nastavljajući da se bore za dekriminalizaciju Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i cele Srbije.

Ona je na konferenciji za medije podsetila da je Isakov mlad policajac koji je 2019. godine bio sa Slobodnom Milenkovićem kada su zaustavili Predragu Koluviju, koji im se tada predstavio kao kolega i zaposlen u MUP-u, što se kasnije ispostavilo kao netačno. Prema njenim rečima, Isakov je uhapšen pre godinu dana, tačno onda kada je Bratislav Gašić izabran za ministra policije.

Narodna poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović naglasila je da građani ne treba da nasedaju na provokacije režimskih medija da su policajci koji su otkrili Jovanjicu "prljave značke". Prema njenim rečima, prljavi su oni koji puštaju te informacije i koji su učestvovali u tim kriminalnim radnjama. Apelovala je da građani podrže policajce i da dolaze na svaki glavni pretres.

Poslanica Slavica Radovanović rekla je da je sramota da na vrata suda ulaze policajci koji brinu o bezbednosti države, a ne oni koji su sedeli u ministarskim foteljama i koji su odgovorni za Jovanjicu. "Donošenje njihovih rešenja o smenama nije u skladu sa Zakonom o policiji, njihova rešenja se moraju staviti pod znak pitanja", poručila je ona.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu