U novom broju

Suša: Kamen gladi, gnev i jara 2

Bez kiše: Polje suncokreta u Francuskoj

Foto: AP Photo

21. 8. 2022. / 8.09

Suša: Kamen gladi, gnev i jara

Vrela suša ovog leta pretvara u oblak prašine ranije već dobrano potkopana dva stuba evropske države blagostanja – jeftinu energiju i jeftinu hranu. Vodeća lica evropske upravljačke elite, zagubljena u magli rata na istoku Evrope, nisu u stanju da reše taj fundamentalni problem, čijem nastanku su doprinela. A politička klima može biti ćudljiva: vrelo leto, tmurna jesen, zima nezadovoljstva

U koritu reke Elbe izronila je vekovima stara poruka upozorenja iz 1616. godine, uklesana u kamen poznat kao “Hungersteine” ili “kamen gladi”, koja glasi: “Ako me vidiš, plači”. “Kamenje gladi” je, zapravo “hidrološki orijentir”, koji izviri samo kada je nivo vode veoma nizak, uz kratak zapis o posledicama velike suše: loša žetva, glad siromašnih ljudi.

Kamen gladi obeležava istorijske suše. Trenutna evropska suša se opisuje svakako kao istorijska, naučnici iz Evropske opservatorije za sušu čak su rekli da je na putu da bude najgora u poslednjih 500 godina.

Kako piše “Politiko”, najnovija mapa Evropske opservatorije za sušu predstavlja more crvene i narandžaste boje: 47 odsto Evrope je označeno bojom upozorenja na sušu, što znači da zemljište ima deficit vlage, a još 17 odsto bojom upozorenja na pripravnost, što znači da je vegetacija u toj oblasti pogođena sušom.

Glavne reke u Nemačkoj, Italiji i Engleskoj – Rajna, Po i Temza su ovog leta “suviše suve, preniske i pretople”, što ostavlja posledice na divlje životinje, privredu i ljude. Vodostaj na Rajni je negde oko polovine uobičajenog nivoa za ovo doba godine, ali kako je preneo “Dojče vele”, na njenom gornjem i srednjem toku teretni brodovi moraju da nose manju težinu kako bi bili sigurni da se neće nasukati, što je transport na reci učinilo pet puta skupljim…

 

Pročitajte ceo tekst Milana Miloševića u nedeljniku "Vreme" od četvrtka, 18. avgusta 2022.

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu