U novom broju

Studija Rio Tinta o uticaju na životnu Sredinu: Pritajena kompanija, skrivena država 2

Da li biti razloga za nove proteste: Beograd, prošle godine

Foto: Darko Vojinović/AP Photo

16. 2. 2022. / 16.40

Studija Rio Tinta o uticaju na životnu Sredinu: Pritajena kompanija, skrivena država

U dokumentima se navode brojni i dugotrajni štetni uticaji na životnu sredinu, da bi prva ruda trebalo da bude izvađena 2025. i da bi rudnik trebalo da radi 60 godina

 

"Vreme" otkriva da je Rio Tinto spremio Studiju o uticaju na životnu sredinu, ali čekajući Ministarstvo nikada nije mogao da je podnese. U dokumentu do kojeg smo došli detaljno se navode hazardi koji prete od rudnika, kako kompanija misli da ih spreči i priznanje brojnih negativnih uticaja na životnu sredinu uz navode da iskustvo pokazuje kako je "ekonomsko-sociološki uticaj" na stanovništvo jedino što donosi benefite. Ali, i te "benefite" neće imati svi.

Kao najbolje rešenje za pribavljanje vode navodi se aluvijon Drine, dok bi se otpadne vode, posle prerade, ispuštale u Jadar. "Planirani sistem za prikupljanje oticaja voda će biti potreban niz godina nakon zatvaranja, a možda i zauvek", piše u ovom papiru.

Prema dokumentu do kojeg smo došli, 2023. godine bi se otkopavale velike količine jalovine, a prva ruda bila bi izvađena 2025. godine. Grafikon pokazuje da bi rudnik radio punih šezdeset godina. Valja naglasiti da je Rio Tinto izradio dokument pre nego što je u januaru saopštio da odlaže komercijalnu proizvodnju za 2027. godinu zbog "kašnjenja u ishodovanju odobrenja za eksploataciono polje".

 

Pročitajte ceo tekst Ingrid Gerkama i Nemanje Rujevića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (17. februara)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu