Politika

Srpski EXPO nije Svetska izložba: Milijarde za sporednu stvar 2

Prethodni EXPO održan je u Dubaiju, a sledeći je u Japanu 2025. godine

Foto: Tanjug/Liana Stanković

10. 8. 2023. / 16.04

Srpski EXPO nije Svetska izložba: Milijarde za sporednu stvar

Iz stranke Zajedno poručuju da vlast namerno ne govori da ovo nije Svetska izložba EXPO i da će se čuvena svetska izložba održati 2025. godine u Osaki, u Japanu

Prema onome što se ovih dana čuje od predstavnika vlasti, rekli bi ljudi: “Ko će dočekati tu 2027. godinu i taj EXPO”, ali nešto, čini se namerno, izostavljaju da kažu. Neće Beograd biti domaćin baš tog pravog velikog EXPO-a, već nešto manjeg, tačnije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Ali ko još mari za te male detalje kad su planovi toliko veliki. A prema predsedniku Srbije Aleksandaru Vučiću i premijerki Ani Brnabić ti veliki planovi, "teški su“ ukupno 12 milijardi evra. Sve bi trebalo da bude završeno do kraja 2026. godine, taman pred Međunarodnu specijalizovanu izložbu EXPO 2027.

Pročitajte još Brnabić i Vučić: Srbija će biti još fantastičnija nego što je sada

Premijerka je rekla i da je cilj da tokom EXPO-a u Beogradu sva vozila u okviru te manifestacije budu električna bez vozača, a za ministra finansija Sinišu Malog svetska izložba EXPO 2027 je najvažniji i najveći događaj za Srbiju u proteklih nekoliko decenija.

Stranka Zajedno saopštila je da EXPO, koji se održava 2027. godine u Beogradu, nije svetska izložba, već, kako navode, sporedna smotra iste franšize koja je ove godine uz to i otkazana.

Dovođenje u zabludu

Iz Zajedno navode da vlast namerno ne govori da ovo nije Svetska izložba EXPO upravo da bi dovela građane u zabludu. 

"Beograd je dobio ovaj, sporedni, specijalizovni EXPO – za koji je Beograd predložio temu: “Igra za humanost, sport i muzika za sve”. Zanimljivo je reći da je ovaj specijalizovani EXPO 2023- otkazan. Trebalo je da se održi u Argentini, međutim zbog korone ali i prevelike cene za koju su organizatori shvatili da neće doneti korist lokalnoj zajednici – odustali su", saopštili su iz ove stranke.

Čuvena svetska izložba EXPO, čiji istorijat datira još od polovine 19. veka se održava na svakih pet godina i 2025. će se održati u gradu Osaki, u Japanu, a u Zajedno ističu da je cena izgradnje čitavog projekta EXPO 2025 840 miliona dolara.

"Mi hoćemo da napravimo čudo", poručuje ministar Mali. Prema njegovim rečima, gradnja EXPO centra biće finansirana delom sredstvima države, a delom iz kredita.

Na 127 hektara zemlje biće napravljen novi nacionalni stadion, novi Beogradski sajam, 1.500 stanova i prostor za EXPO.

Dvanaest milijardi evra

Potpredsednik stranke Srbije centar Slobodan Cvejić, komentarišući najave o ulaganju 12 milijardi evra u manifestaciju EXPO 2027, rekao je da je Velike ekonomske nejednakosti, pristrasna regionalna razvojna politika, koncentracija bogatstva u malom broju ruku – to je model razvoja Srbije predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić 

Za konsultanta za strana ulaganja Milan Kovačević cilj svega je želja Vučića da fascinira naivne građane.

"Vučić tom cifrom pokušava da fascinira naivne građane, a to je toliko veliko ulaganje da se jedino može obezbediti daljim krupnim zaduženjem, a nama je dug već opasno visok", kaže je Kovačević za Betu.

Kako je ranije Kovačević rekao za portal "Vremena", da bi se ušlo u takav poduhvat, prvo je trebalo napraviti dobru analizu. Takođe, trebalo bi se znati kasnije ako to bude veliki neuspeh ko je glavni krivac.

“Kod nas inače, vlast pokušava da predstavi stvarnost ljepšom nego što jeste, a naročito budućnost. Manje se govori šta je bilo u prošlosti, jer u prošlosti je bilo i uspeha i neuspjeha. Tako da ovo deluje kao pokušaj da se ljudima podigne optimizam i to može biti korisno za neke naredne izbore. Sa ovim može da se desi i da se odustane od organizacije, kao što se već događalo u prošlosti sa nekim zemljama”, smatra Kovačević.

Kako je Vučić naveo, 1. decembar 2026. godine je rok da svi objekti za EXPO moraju da budu završeni, jer tada Srbija mora da da ključeve učesnicima te međunarodne izložbe, koji treba da se usele u prostore.

B.G./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu