Analiza

Sankcije Rusiji: Kina ne igra na muziku iz Vašingtona 2

Ne veruje u sankcije: Si Đinping

Foto: Huang Jingwen/Xinhua via AP

15. 3. 2022. / 7.23

Sankcije Rusiji: Kina ne igra na muziku iz Vašingtona

Nakon sastanka na visokom nivou američke i kineske delegacije u Rimu, poruka iz Pekinga glasi da Vašington nema prava da Kinu bilo čime uslovljava i da joj preti, kao ni da zahteva da se obaveže da neće isporučivati oružje Rusiji, ili da će sa njom prekinuti ekonomsku saradnju. Kina ne želi da unapredi svoje odnose sa SAD na račun odnosa sa Rusijom

Dugo očekivani američko-kineski dijalog na visokom nivou u Rimu, između člana politbiroa KPK Janga Điećija i američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, ocenjen je u Pekingu kao “pozitivan signal u nemirnom svetu”.

Razlike koje postoje između dve najsnažnije ekonomske sile sveta nisu prekinule komunikaciju među njima jer oko mnogo čega dele zajedničku zabrinutost. Susret u Rimu potvrđuje da je kinesko-američka komunikacija stabilna i to je pozitivan signal.

Ova uopštena ocena koja je iz Pekinga stigla neočekivano brzo, svega nekoliko sati nakon završenog sastanka, ukazuje da je, izgleda, najveći uspeh susreta što je uopšte održan i što su obe strane saglasne da dijalog treba da se nastavi.

Detalji razgovora nisu još saopšteni, ali su uoči susreta iz Vašingtona i Pekinga stizali nagoveštaji o njegovom sadržaju. Prema kineskim analitičarima, Amerikanci su nameravali da susret u Rimu iskoriste za novi pritisak na Kinu da se uključi u sankcije protiv Rusije. Salivan je neuvijeno pripretio da i Kina može da očekuje sankcije ukoliko  ekonomski i vojno bude podržavala Rusiju ratu sa Ukrajinom.

Tenzija uoči sastanka podignuta je američkim tvrdnjama da je Rusija navodno zatražila vojnu i ekonomsku pomoć od Kine, što je u Pekingu odmah demantovano i ocenjeno kao pritisak i lažna vest.

To je bio pokušaj da Kina bude uvučena u rusko-ukrajinski konflikt, ali to se neće dogoditi. Prvo, jer je Kina pre svega okrenuta vlastitim problemima, i drugo, jer Kina ne igra na muziku iz Vašingtona.

Komentator "Global tajmsa“, medija koji deluje u okviru glavnog partijskog lista "Žemin žibao“, precizirao je da je Rusija  vojna sila prvog reda i da nema potrebe da traži oružje od Kine. List dalje piše da Vašington nema prava da Kinu bilo čime uslovljava i da joj preti, kao ni da zahteva od Kine da se obaveže da neće isporučivati oružje Rusiji, ili da će sa njom prekinuti ekonomsku saradnju. Kineski stav prema sankcijama dobro je poznat, s tim što Kina svakako neće postupati na način da ugrozi vlastite interese. Poenta je da Kina ne želi da unapredi svoje odnose sa SAD na račun odnosa sa Rusijom.

Možda Vašington očekuje da Kina bude medijator za odnose sa Rusijom, ali u tom slučaju ne bi trebalo da pokušava da otvori sukob interesa između Pekinga i Moskve, čak i kada bi uopšte bila u prilici da to učini, smatraju analitičari u Pekingu.

Što se tiče ekonomskih sankcija Rusiji, Kina ponavlja da one ne mogu rešiti problem. Peking se pragmatično odnosi prema saradnji sa Rusijom, u skladu sa svojim interesima i na bazi uzajamne koristi. Kineski prioritet uvek je bio da osigura razvoj vlastite privrede.

Drugim rečima, nije konflikt Rusije i Ukrajine u centru pažnje Pekinga, već njene sopstvene unutrašnje i spoljnopolitičke potrebe i izazovi. Na unutrašnjem planu, Kina je fokusirana na aktuelno širenje epidemije kovida i borba protiv pandemije trenutno je prioritet kineskog rukovodstva.

Amerika treba da zauzme racionalniji stav o bilateralnim odnosima i odnosu snaga u svetskom poretku, kao što treba i da preispita svoj odnos sa Kinom i Rusijom jer pritisak, sankcije i provokacije neće rešiti ni jedan problem, glasi poruka iz Pekinga.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu