Rat u Ukrajini

Zapadne sankcije Rusiji: Povratak Rusa u sovjetsko doba 2

Obustava rada u Rusiji: Mekdonalds

Foto: Wikipedia

9. 3. 2022. / 11.26

Zapadne sankcije Rusiji: Povratak Rusa u sovjetsko doba

Zapad je odlučio da se zarad nekih viših ciljeva odrekne velikog profita i suoči sa galopirajućim porastom cena energenata, inflacijom i gubicima koji će bitno uticati na životni standard ljudi u Severnoj Americi i Evropskoj uniji. Rusi, koji su se u poslednjih nekoliko decenija navikavali na blagodeti zapadnog potrošačkog društva, su gurnuti u život nalik onom u suvjetsko doba. Vladimir Putin jeste bio u pravu kada je rekao da su zapadne sankcije Rusiji ovog obima ekvivalent objavi rata

U sklopu zapadnih sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu i Mekdonalds je obustavio poslovanje u Rusiji i zatvorio svih 850 filijala. "Ne možemo više da ignorišemo bezrazložnu ljudsku patnju u Ukrajini“, saopštila je kompanija koja u Rusiji radi preko 30 godina. Svih 62.000 lokalnih radnika će, međutim, i dalje dobijati  platu. Kompanija nije saopštila pod kojim uslovima bi ponovo mogla da otvori restorane, niti koliko dugo će bez zarade plaćati radnike.

Na empatiju Mekdonaldsa bitno su uticali pozivi na bojkot njihovih proizvoda u Americi zbog toga što i dalje rade u Rusiji koja je izvršila agresiju na Ukrajinu, ubija civile i bombarduje gradove. "Dok Koka-kola, Pepsi i Mekdonalds ne obustave svoje poslovanje u Rusiji, američki građani imaju jednostavan i siguran način da podrže Ukrajinu. Svako od nas može da prekine da kupuje njihove proizvode i zamoli svoje prijatelje da to isto učine“, napisao je na svom Tviter nalogu Glumac Šon Pen.

Koka-kola i Starbaks, koji u Rusiji ima 130 filijala, su ubrzo posle ovog apela saopštili da se do daljnjeg povlače sa ruskog tržišta. To je učinio i Pepsiko koji je najavio da će u Rusiji prekinuti prodaju i prozvodnju pepsi-kole, mirinde i 7Up, kao i svu reklamnu kampanju. Kompanija, međutim, zbog svoje "humanitarne odgovornosti“ neće sa ruskog tržišta povući mlečne proizvode i hranu za bebe.

Sve duži spisak firmi koje se priključuju sankcijama

Sankcijama su se priključili i energetski koncerni Šel, koji više ne kupuje rusku naftu, BP, koji je sa svojih 20 odsto udela izašao iz Rosnjefta, Exxon Mobil, Total, Equinor, OMV…; prozvođači motornih vozila BMW, Folksvagen, Mercedes, Dajmler, Dženerel motors, Ford, Harli Dejvidson, Jaguar, Volvo, Micubiši, Tojota, Reno…; finansijske institcije HSBC, DWS, Union Investment, Nordea, Viza, Masterkard, Ameriken ekspres, Pejpal…; KPMG, PwC, Ikea, REWE, Obi, Epl, Gugl, Intel, Majkrosoft, Dell, Samsung, Simens, Erikson, Nokia, Airbnb, Netflix, Warner Brothers, Disney, Sony Pictures, Adidas, Najki, Puma, H&M, Hermes, Electrolux, LVMH, Prada, Kering, Danone, UPS, DHL, FedEx, Nemčka pošta, sve moguće zapadne avio kompanije, TikTok…

Rusija je tržište sa preko 144 miliona stanovnika. Zbog rata je od trgovinskih tokova odsečena i Ukrajina sa preko 44 miliona stanovnika.

SAD i Velika Britanija su najavile embargo na rusku naftu,  gas i ugalj.

Bez popuštanja po svaku cenu

Predsednik Centralnog komiteta partije komunista Rusije Maksim Suraikin je predložio da se u Rusiji nacionalizaciju restorani Mekdonalds i KFC, te da je neophodno otvoriti novu, jedinstvenu mrežu zdrave ishrane, koristeći isključivo ruske recepte i domaće proizvode, prenose RIA Novosti.

"Neka se to zove, na primer, naš odgovor Čemberlenu“, rekao je Suraikin i dodao da je uveren da će "ruski borš i kotleti biti popularni kao hamburgeri i pomfrit“, te da je "krajnje vreme da se iz naše zemlje izbaci ova zapadnjačka brza hrana i simbolika žutih slova ’M’ i profil pukovnika Sandersa, koji generalno liči na Trockog“.

Pitanje je koliko je Rusa spremno da se zarad Putinovih političkih ciljeva vrate životu kakav je bio iza gvozdene zavese. Putin jeste bio u pravu kada je rekao da su zapadne sankcije Rusiji ekvivalent objavi rata. Ovako tvrdu reakciju SAD i Evropske unije svakako nije očekivao.

Rat u Ukrajini koji traje samo dve nedelje strahovitom brzinom poprima globalne razmere sa, još uvek, nesagledivim posledicama. Ni jedna ni druga strana, a ni Ukrajinci koji se bore protiv ruske vojske, ne pokazuju nikavu spremnost da ustuknu. Naprotiv.

J.H.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu