U novom broju

Sankcije protiv Rusije: Ekonomski krstaški rat i pucanje sebi u nogu 2

Bumerang efekat sankcija Rusiji: Preko dva evra za litar goriva u EU

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

18. 3. 2022. / 9.59

Sankcije protiv Rusije: Ekonomski krstaški rat i pucanje sebi u nogu

Kao i svaka batina i sankcije imaju dva kraja. Bumerang zapadnih sankcija će mnogo ozbiljnije pogoditi Evropu nego SAD i druge daleke zemlje

Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je zapadne države da posegnu za ekonomskim sankcijama. Prve mere uvedene na samom početku sukoba delovale su skoro simbolično, što je izazvalo žestoke kritike u zapadnoj javnosti . Sankcije su se naglo zaoštravale kako se sukob nastavljao, pa se slobodno može reći da su se pretvorile u neku vrstu ekonomskog krstaškog rata Zapada protiv Rusije.

Posle samo desetak dana na red su došli i energenti. Tu već zapadne sile nisu pokazale jedinstvo, pošto su naftu i gas sankcionisali samo SAD i Velika Britanija. Evropska unija za sada odbija da se pridruži tim sankcijama: za razliku od SAD koje imaju velike viškove gasa, EU mora da uvozi ogromne količine gasa iz Rusije. I unutar EU ima različitih shvatanja u vezi sa sankcionisanjem energenata, u zavisnosto od zavisnosti pojedinih država od ruske nafte, gasa i uglja.

Pored toga evropske banke i preduzeća mnogo su više poslovali sa Rusijom nego druge države. Pored toga Evropa će primiti nekoliko miliona izbeglica, koje treba negde smestiti i izdržavati. Čak i ako Rusija “kapitulira” i povuče se iz Ukrajine, Evropa je ta koja će platiti ceh obnove ogromne zemlje sa više od 40 miliona stanovnika.

Rusija je i ogroman snabdevač nikla, aluminijuma, paladijuma, kao i inertnih gasova kao što su neon i ksenon. U jednom trenutku cena nikla je toliko skočila da je obustavljena njegova trgovina na Londonskoj berzi metala.

 

Pročitajte ceo tekst Bogdana Petrovića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (17.  marta)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu