Vesti

SAD: Protiv saradnje Srbije sa Rusijom 2

Srbija mora da bira između Rusije i Zapada: Sergej Lavrov i Nikola Selaković u Beogradu 2020.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

29. 9. 2022. / 9.50

SAD: Protiv saradnje Srbije sa Rusijom

Sjedinjene Američke Države smatraju da ni jedna zemlja ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom dok ona nastavlja sa agresijom na Ukrajinu. To pogotovo važi za kandidata za članstvo u Evropsku uniju Srbiju

Dok se očekuje najistorijskije od svih istorijskih obraćanja naciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića odloženo za 8. oktobar, Sjedinjene Američke Države smatraju da ni jedna zemlja ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom dok ona nastavlja sa agresijom na Ukrajinu, saopštio je Stejt department povodom odluke Ministarstva spoljnih poslova Srbije da sa ruskim ministarstvom potpiše Plan konsultacija za naredne dve godine.

Taj dokument su prošle nedelje, na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, pred ukljuenim kamerama i fotoreporterima potpisali srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, podseća Glas Amerike (VOA).

Selaković je nakon oštrih kritika iz EU i SAD naširoko objašnjavao da je u pitanju samo tehnički dokument koji se potpisuje od 1996. godine i da sadrži navode u vezi sa Kosovom i spoljnom politikom, a da u njemu nema elemenata bezbednosne politike. Nakon što je tražio i dobio uvid u taj bilatrani sporazum, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je potvrdio da u njemu nema ničeg naročito bitnog, ali da Srbije ne bi trebalo da poptpisuje bilo šta sa Rusijom.

Ruska ambasada u Srbiji je zbog toga oštro napala ambasadora Hila.

Portparol Stejt departmenta je, na zahtev Glasa Amerike za komentar, rekao da je "vest o sporazumu iznenađujuća i u potpunoj suprotnosti sa drugim konstruktivnim sastancima koji su vođeni sa zvaničnicima Srbije u Njujorku". Nije precizirao o kojim je sastancima je reč.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku je, između ostalih, razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejkom Salivenom i podsekretarkom za politička pitanja Viktorijom Nuland.

"Dalje svrstavanje uz Rusiju je korak u pogrešnom smeru i u suprotnosti je sa izraženim evropskim aspiracijama Srbije… Srbija bi trebalo da ubrza korake na evropskom putu, uključujući diversifikaciju energetskih izvora da bi smanjila energetsku zavisnost od Rusije i usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa Evropskom unijom", poručeno je vlastima u Beogradu iz Stejt departmenta.

Rečeno je i da je "jasno da Rusija ne podržava pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i samo pokušava da izazove podele u regionu“, kao i ono uobičajno da je "budućnost Zapadnog Balkana nedvosmisleno u EU“, te  da "proširenje Unije promoviše dugoročni mir, stabilnost i prosperitet širom regiona".

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu