Vesti

Napad ruske na američku ambasadu u Beogradu: Borba za dušu Srbije 2

Prijatelj sa prijateljem: Aleksandar Vulin na prijemu povodom Dana Rusije 7. juna kod ambasadora Aleksandra Bocana Harčenka

Foto: FoNet

27. 9. 2022. / 21.19

Napad ruske na američku ambasadu u Beogradu: Borba za dušu Srbije

Nakon što je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil tražio i dobio objašnjenje šta je to Srbija usred Njujorka potpisala sa Rusijom pred uključenim kamerama, ruska ambasda se na njega obrušila razarajućom verbalnom paljbom

Ambasada Rusije saopštila je u utorak da je "zapanjena neprimerenim izjavama“ ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila o rusko-srpskim odnosima.

"Ovog puta zaista je nadmašio samog sebe, razuzdano zahtevajući, kao da ima pravo na to, objašnjenja od vlasti zemlje domaćina u vezi sa potpisivanjem Plana konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za 2023. i 2024. godinu", navela je ruska ambasada.

I dalje: "Tužno je posmatrati koliko nisko američka diplomatija može da padne" da bi sprovela "zadatke nametanja suverenim državama jedinstva u rusofobiji", da bi međunarodno pravo zamenila "poretkom zasnovanim na pravilima povoljnim samo za SAD" i širenjem – na osnovu nefer konkurencije – tržišta za američke energente.

I još dalje: "Ne sumnjamo da mnogi u Srbiji, koja je 1999. godine postala žrtva američke i NATO agresije, ovakav pristup kategorički ne prihvataju“.

Ambasada Rusije ističe da će nastaviti sa naporima da sa Srbijom "dosledno jača bilateralnu stratešku saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući dijalog između ministarstava spoljnih poslova o širokoj lepezi aktuelnih pitanja".

Ruske diplomate u Beogradu "savetuju“ ambasadoru Hilu da se "upozna“ sa Bečkom konvencijom jer samo treba poštovati pravo drugih država na nezavisnu politiku.

U taktu saopštenja ruske ambasade svakako je zaigralo srce svakog pravoslavnog srpskog rodoljuba, a Aleksandar Vulin je moža i zaigrao od sreće.

Objašnjenje o potpisivanju dokumenata sa Rusijom

Baš kao i ministrima u tehničkoj vladi Srbije, mandatarki Ani Brnabić i predsedniku Aleksandru Vučiću je zasmetalo što je Hil 26. septembra izjavio da očekuje od Srbije "objašnjenje“ o tome kakav je dokument o saradnji potpisan sa Rusijom, nakon razgovora u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Hil je na konferenciji za novinare nakon otvaranja regionalnog foruma "Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenima geopolitičke neizvesnosti" u hotelu Metropol rekao da "nije potpuno jasno" šta taj dokument sadrži, ali da "u ovom trenutku niko ne bi trebalo ništa da potpisuje sa Rusijom".

Dokument je ambasadoru Hilu uručen, on je rekao da u njemu ne stoji ništa od naročite važnosti, ali da je svejedno pogrešno u ovomgtrenutku bilo šta potpisivati sa Rusijom.

"Video sam plan, nema mnogo toga u njemu. Pitanje je zašto je Rusija to želela i očigledno da je želela taj plan da bi opravdala svoj rat u Ukrajini. Ponašanje Rusije osudili su svi i u SAD, u Indiji, čak ih je i Kina kritikovala, niko ih ne podržava u ovom naporu. Pitanje je zašto bi dobili potvrdu od bilo koga za ono što su uradili svom komšiji“, rekao je Hil.

Oštre kritike Srbiji zbog potpisa, rukovanja i zavereničkog smeškanja ministara spoljnih poslova Nikole Selakovića i Sergeja Lavrova usred Njujorka pred uključenim kamerama stigle su i iz Brisela i Strazbura.

Frakcija socijalista i socijaldemokrata u Evropskom parlemntu čak zaheva da se za Srbiju blokiraju evropske intergracije dok Rusiji konačno ne uvede sankcije.

Argument je glasio da se sa državom koja je napala drugu državu, koja upravo sprovodi mobilizaciju 300.000 vojnih obveznika za rat, koja se sprema da anektira delove ukrajinske teritorije i preti upotrebom nuklrnog oružja jednostavno ništa ne potpisuje.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu