Izbori 2022.

Prva na listi SNS-a Danica Grujičić: Profesorka za promene na mozgu 2

Aleksandar Vučić je institucija: Prof. dr Danica Grujičić

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

14. 2. 2022. / 16.49

Prva na listi SNS-a Danica Grujičić: Profesorka za promene na mozgu

Životni moto joj je „nijedan dan bez plana“. Smatra da je tokom NATO bombardovanja vođen hemijski i nuklearni rat kao i da je tom prilikom počinjen ekocid. Oštro se protivi legalizaciji marihuane u medicinske svrhe. Ne želi da bude Evropejac. Smatra da je „Vučić institucija“, a Branislav Nestorović „veliki čovek i veliki lekar“. Danica Grujičić biće prva na listi Srpske napredne stranke na predstojećim parlamentarnim izborima

Danica Grujičić rođena je 1959. godine u Užicu. Školovala se u Moskvi, a Medicinski fakultet završila je Beogradu, gde je magistrirala i doktorirala 1996. godine. Na ovom fakultetu je redovna profesorka od 2009. godine. Bila je prva žena šefica Katedre hirurgije sa anesteziologijom od osnivanja Medicinskog fakulteta, načelnica Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

U njenoj biografiji se navodi da je autor i koautor više od 250 radova, a tokom godine uradi više od 300 uglavnom najkomplikovanijih neurohirurških intervencija. Za Danicu Grujičić životni cilj je organizovanje neurohirurške službe u Srbiji tako da sve ustanove u zemlji imaju jednako dobre uslove za rad.

U intervjuu za "Vreme“ izjavila je da bi Srbija trebalo da ima potpuno drugačiju organizaciju zdravstvenog sistema koja bi prvenstveno počivala na lekaru opšte prakse. "Porodični lekar je ono što mora da se vrati u Srbiju… Mi smo siromašna zemlja, mnogo je jednostavnije lečiti određene stvari kada ih otkrijete u začetku nego kasnije kada đavo odnese šalu“.

U politiku je ušla 2004. godine kao članica Demokratske stranke "koju je napustila zbog razočaranja politikom rukovodstva stranke“ 2011. godine. Tada je postala potpredsednica Socijaldemokratskog saveza.

Ostala je upamćena po predsedničkoj kandidaturi 2012. godine, svom prvom ozbiljnom političkom angažmanu. Kako je tada govorila, ono po čemu se ona razlikuje od drugih je tim ljudi. "Nisam bitna ja u kampanji, niti bilo koji pojedinac, već tim, zbog kojeg sam prihvatila da se kandidujem za nešto što nikada nisam radila“. Smatrala je da su njene bivše partijske kolege koje su do tada činile vlast "džepoljupci“ koje zanima samo njihovo bogatstvo. Na predsedničkim izborima, na kojima je pobedu odneo Tomislav Nikolić, osvojila je 0,78 odsto glasova.

Kako kaže, danas je u Srbiji "biti patriota sramota“. "Ja neću da budem Evropejac, jer Srbija je u Evropi od kako je osnovana i ne vidim zašto se vode diskusije da li smo u Evropi ili ne“.

U maju 2019. godine imenovana je za vršioca dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, na čijem čelu je i danas. Tokom pandemije korona virusa poslanik iz redova SNS-a Dragan Šormaz tražio je njenu odgovornost kada se u Institutu zarazilo 67 zaposlenih i 91 pacijent. On je tada rekao da je Grujičić "možda najbolji neurohirurg“, ali da je "očigledno loš rukovodilac“.

Stava je da je tokom NATO bombardovanja počinjen ekocid, kao i da od tada traje "tihi genocid na celom Balkanu“. Na čelu je Stručnog koordinacionog tela koje je osnovala država sa ciljem da se dokaže veza između bombardovanja i porasta malignih i drugih retkih bolesti.  "Protiv Srbije i Crne Gore vođen je hemijski i nuklearni rat, a smrtnost od malignih bolesti raste u gotovo svim balkanskim zemljama“. Iako postoji već četiri godine, Koordinaciono telo nije izašlo sa nekim zvaničnim podacima o povezanosti bombardovanja i širenju maligniteta.

Javnosti Srbije Danica Grujičić poznata je i po oštrom protivljenju legalizacije marihuane u medicinske svrhe, a prošle godine Vlada Srbije ponovo je izabrala na čelo Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance.

Za mnoge ona je jedna od najkontroverznijih lekara u Srbiji. I pored nesporno velike stručnosti, Grujičić se često nalazila u društvu teoretičara zavere. Tako je na svom fejsbuk profilu "razotkrila zaveru“ o koronavirusu;. "98 odsto obolelih su Kinezi, 99 odsto umrlih su Kinezi. Šta nam to govori? Meni kao lekaru da se radi o specifičnoj vrsti biološkog rata, bez obzira ko šta pričao“.

Kasnije je izjavljivala da je ubeđena da je koronavirus nastao u nekoj laboratoriji, a kontroverzna je i podrška lekaru Branimiru Nestoroviću nakon njegovih izjava o "najsmešnijem virusu“ i poziva da se zarazimo. "Veliki čovek, veliki lekar i veliki prijatelj dr Bane Nestorović!“.

Ušla je u otvoreni sukob sa svojim kolegama, potpisnicima otvorenog pisma "Ujedinjeni protiv kovida“. Tada je izjavila da bi ona volela da su kolege malo zamenile radnike u kovid centrima, te da bi to imalo "mnogo veći efekat, nego što su samo napisali pismo“.

Smatra da je Aleksandar Vučić institucija. "Može da vam se ne sviđa Vučić, ali on je institucija. Mislim da je potrebno da poštujemo državu“. Glavni odbor Srpske napredne stranke doneo je jednoglasnu odluku da listu za parlamentarne izbore 2022. predvodi Danica Grujičić.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu