Kosovo

Priština: Raspisani vanredni izbori u četiri srpske opštine 2

Internacionalizacija lokalnih izbora: Predsednica Kosova Vjosa Osmani

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

15. 11. 2022. / 9.25

Priština: Raspisani vanredni izbori u četiri srpske opštine

Pošto su Srbi napustili sve kosovske institucije, predsednica Kosova Vjosa Osmani je za 18. decembar raspisala vanredne izbore za gradonačelnike u četiri opštine u kojima su vlast činili Srbi

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je nakon konsultacija sa političkim partijama i Centralnom izbornom komisijom za 18. decembar raspisala vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, prenosi Kljan Kosova.

"Zadužuje se Centralna izborna komisija da preduzme sve neophodne radnje za organizovanje i održavanje izbora za gradonačelnika opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, u skladu sa ovom odlukom i zakonom", navodi se u odluci Osmani.

Nakon sastanka sa predstavnicima političkih partija, predsednica Kosova je istakla da će se obratiti međunarodnim partnerima sa zahtevom za praćenje izbora i što veće međunarodno učešće u izbornom procesu.

Naglasila je da će bezbednosne institucije preduzeti sve mere kako bi se građani, bez obzira na etničku pripadnost, osećali zaštićeno, bezbedno i ostvarili svoja ustavna prava, prenosi Kosovo onlajn.

Opštine sa srpskom većinom su 5. novembra bez gradonačelnika koji su podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o zameni srpskih registarskih tablica kosovskim sa oznakom, kao i zbog suspenzije direktora Regionalne policije sever Nenada Đurića. Kosovske institucije su napustili policajci srpske nacionalisti, poslanici u Skupštini Kosova i iz redova Srpske liste, odbornici opština na severu Kosova, sudije, tužioci, carinici i pripadnici srpske zajednice u policiji iz opština na severu Kosova.

Uslov Srba na Kosovu, tj. Srpske liste i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da se vrate u kosovske institucije je da se ukine odluka o preregistraciji srpskih na kosovske tablice i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Ukoliko Srbi budu bojkotovali ove komunalne izbore, preti opasnost da u lokalnim sredinama u ukojima čine većinu bude formalno bude postavljeno albansko rukovodstvo.

EU i SAD vrše pritisak na Prištinu da odloži preregistraciju i omogući formiranje ZSO. Kao kritičan se smatra 21. novembar kada bi kosovska policija trebalo da počne da kažnjava vozače koji upravljaju vozilima sa tablicama koje nisu u skladu sa zakonima Kosovo (srpskim) sa 150 evra.

Zbog toga je šef diplomatije Žozep Borelj pozvao pregovaračke timove Beogradaa i Prištine da hitno dođu u Brisel. U kosovskoj delegaciji se pored zamenika premijera Kosova Besnika Bislimija nalazi i savetnica Aljbina Kurtija i predsednica ogranka Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu Ardita Sinani.

Ovo je prvi put da politička ličnost iz Preševske doline učestvuje u dijalogu Kosova i Srbija što je "veliki događaj“ za Albance sa juga Srbije, preneo je JUGpres.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu