Odnosi Beograda i Prištine

Žozep Borelj: Mora da se nađe rešenje do 21. novembra 2

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

14. 11. 2022. / 19.32

Žozep Borelj: Mora da se nađe rešenje do 21. novembra

Evropska unija vrši pritisak na Beograd i Prištinu da nađu rešenje za prevazilaženje trenutne krize do 21. novembra, kada bi kosovska policija trebalo da počne da kažnjava sve vozače koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS tablice sa 150 evra. Srbi na Kosovu su izjavljivali da se tome neće povinovati

Predstavnici Kosova trebalo bi već u utorak, 15. Novembra, da dođu u Brisel kako bi šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj sa njima pokušao da nađe rešenje za trenutnu krizu, Glavni pregovarač u tehničkom dijalogu Besnik Bislimi je već u avionu, piše portal N1. Kada bi mogao da dođe pregovarački tim iz Beograda, nije poznato.

Do eskalacije već napetog stanja na Kosovu moglo bi da dođe od 21. novembra, kada bi, prema sadašnjem stanju stvari, kosovoska policija sa opomena trebalo da pređe na kažnjavanje vozača čija vozila imaju registarske tablice izdate u Srbiji, a ne kosovske tablice na osnovu kosovskog zakona sa oznakom RKS (Republika Kosovo). Najavljena novčana kazna iznosi 150 evra.

Srbi koji žive na Kosovu su izjavili da se tome neće povinovati, u severnom delu Kosovoske Mitrovice su osvanuli grafiti na kojima piše “Nema predaje”, izraz koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić često koristi u vezi sa Kosovom.

Zato je Borelj na konfereciji za medije rekao da on očekuju da dogovor bude postignut do 21. Novembra.

EU I SAD vrše pritisak na vlast u Prištini da odloži preregistraciju i omogući osnivanje Zajednice srpskih opština na osnovu Briselskog sporazuma, a Srbe da se vrate u kosovske institucije, što oni hoće da urade, ako Kurti ispuni prethodna dva uslova.

Vanredni lokalni izbori na severu Kosova

Istovremeno je predsednica Kosova Vjosa Osmani najavila je da će, prema svemu sudeći, 18. decembra biti održani vanredni lokalni izbori u severnim opštinama Kosova, jer su Srbi u znak protesta zbog najave premijere Aljbina Kurtija o prisilnoj preregistraciji napustili sve kosovske institucije, pa i lokalne.

"To nije odluka koja se može menjati jer pored Zakona o izborima postoji i odluka Ustavnog suda koja predviđa raspisivanje izbora u ovakvim situacijama. Naše bezbednosne institucije će preduzeti sve mere da se naši građani osećaju bezbedno“, izjavila je Osmani, te da je zatražila podršku međunarodne zajednice za održavanje slobodnih izbora na severu.

Ukoliko bi Srbi bojkotovali izbore, oni bi bili mogli da se ispostave kao još jedan bezbenosni rizik.

M.N./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu