Kosovo i Metohija

Priština: Da li je Kurti već pristao na nove izbore? 2

AP Photo/Visar Kryeziu

2. 6. 2023. / 14.16

Priština: Da li je Kurti već pristao na nove izbore?

Vanredni izbori na Kosovu smirili bi tenzije na severu, a kosovskog premijera Aljbina Kurtija poslali u opoziciju, smatra analitičar Dušan Janjić

Nižu se jasne poruke sa Zapada upućene kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da je posle incidenata neophodno da se održe novi izbori u opštinama na severu Kosova. Da pritisci kojima je izložena zvanična Priština daju rezultate, može se zaključiti iz jedne od Kurtijevih objave na društvnem mrežama u kojoj je nagovesto da su ti novi izbori mogući. 

Nakon što je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da su Nemačka i Francuska zatražile od Kosova i Srbije da se što pre održe novi izbori u opštinama na severu Kosova, poziv je uputio visoki predstavnik Evropske unije Žosep Borelji. 

On je rekao da je pored toga potrebno obezbediti učešće kosovskih Srba u izbornom procesu i započeti rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Novi albanski gradonačelnici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić izabrani su na vanrednim izborima 23. aprila, koje je bojkotovala srpska zajednica, a do poslednjih incidenata je došlo kad su došli da preuzmu dužnost u zgradam lokalnih samouprava.

Aljbin Kurti razgovarao je sa zamenikom američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džonatanom Finerom i američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin. 

O ovim razgovorima Kurti je javnost obavestio preko tvitera i tom prilikom  nagovestio održavanje novih izbora.

"Uklanjanje nasilne rulje ispred opštinskih zgrada i puno sprovođenje Briselskog sporazuma put je prema deeskalaciji do novih izbora", napisao je Kurti u jednom od tvitova.

Izbori Kurtija šalju u opoziciju 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Kosova Vjosa Osmani juče su održali sastanke, na marginama samita Evropske političke zajednice u Moldavije, kojem su prisustvovali predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel.

Nakon sastanka, ona je navela da im je prenela kako je Kosovo spremno da razmotri održavanje novih izbora u četiri opštine, a na osnovu zakona Kosova za lokalne izbore.

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da bi vanredni izbori na Kosovu smirili tenzije na severu, a kosovskog premijera Aljbina Kurtija poslali u opoziciju.

Janjić je rekao da će na sledećim kosovskim izborima Srpska lista dobiti snažnu opoziciju među srpskim narodom.

"Aleksandar Vučić i Srpska lista će teško moći da objasne narodu zbog čega su pre sedam meseci Srbima naredili da napuste kosovske institucije. Ta odluka je, pokazalo se, samo nanela ogromnu štetu Srbima na severu Kosova“, ocenio je Janjić.

B.G./Slobodna Evropa/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu