KiM

Šolc i Makron: Što pre organizovati nove izbore na Kosovu 2

Foto: AP/Christophe Ena

1. 6. 2023. / 19.40

Šolc i Makron: Što pre organizovati nove izbore na Kosovu

Na samitu Evropske političke zajednice predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc apelovali su da se održe novi izbori na Kosovu i da se razjasne izborna pravila

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pozvali su Prištinu i Beograd da što pre organizuju nove izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, navodeći da je istovremeno, neophodno razjasniti izborna pravila.

Nakon zajedničkih sastanaka Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani, francuski lider je novinarima rekao da su tenzije na severu Kosova posledica lokalnih izbora na koje je 23. aprila izašlo svega tri odsto upisanih birača.

"U potpunosti podržavamo sve povređene, pre svega vojnike NATO-a. Pozvali smo obe strane da što pre budu organizovani novi izbori u četiri opštine (na severu Kosova) i da na njima učestvuju srpski predstavnici“, kazao je Makron novinarima posle samita Evropske političke zajednice.

Šolc i Makron su ovo izjavili u Kišinjevu, na samitu Evropske političke zajednice.

Izbori moraju biti u skladu sa zakonom

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je, nakoliko trenutaka kasnije, navela da je Priština sprema za održavanje novih izbora ukoliko budu raspisani u skladu sa zakonom.

Izjava lidera Francuske i Nemačke usledila je dan pošto je britanski Gardijan, pozivajući se na neimenovane izvore, najavio da Priština razmatra raspisivanje novih izbora na severu KiM.

 

Z.S./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu