Protest poljoprivrednika

Poljoprivrednici se vraćaju ka rafineriji, najavljuju radikalizaciju protesta 2

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

16. 11. 2023. / 13.36

Poljoprivrednici se vraćaju ka rafineriji, najavljuju radikalizaciju protesta

Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika najavljuje radikalizaciju na svim punktovima, češće zatvaranje puteva, mostova, graničnih prelaza

Poljoprivrednici koji su traktorima bili ispred zgrade Banovine u centru Novog Sada, krenuli su nazad ka rafineriji gde već četiri dana traje stalna blokada ulaza.

Kako je rekao Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika za N1 oni su otišli do Banovine "da ih vide Novosađani“ a potom su krenuli nazad ka rafineriji. Kako je javila reporterka N1, nije bilo kontakta sa poslanicima vojvođanskog parlamenta koji je ranije danas raspušten.

Poljoprivrednici su poručili da ovako kako sada funkcionišu stvari u poljoprivredi nije održivo, da neće odsutati već idu na dalju radikalizaciju.

Podsećamo, poljoprivrednici su oko podneva stigli do zgrade Banovine, na traktorima u protestnoj vožnji centrom Novog Sada, i tu su ostali oko sat vremena.

Četvrti dan protesta, najava radikalizacije

Četvrti dan subotički poljoprivrednici usporenom vožnjom blokiraju saobraćaj kroz kružni tok na zapadnoj obilaznici oko grada, na putu prema Starom Žedniku, auto-putu prema Novom Sadu, odnosno graničnom prelazu Kelebija, javlja RTS.

Oko 30 traktora krenulo je oko 11.15 od rafinerije u Novom Sadu ka centru grada, do Skupštine Vojvodine, a 30 traktora je ostalo  ispred rafinerije kako bi ulazi ostali blokirani, rekao je Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika.

Najavljuje radikalizaciju na svim punktovima, češće zatvaranje puteva, mostova, graničnih prelaza.

"Mi ćemo kaiš stezati, otvaraju se nove blokade, danas imamo još 4 – 5 novih punktova“, naveo je on.

Na pitanje da li će se odazvati na poziv za razgovore Filipović odgovara: "Gospodo sprovedite 2023. ono što je potpisano“.

Inače poslanici Skupštine Vojvodine, ka kojoj su se uputili paori, u međuvremenu su usvojili Predlog odluke o raspuštanju aktuelnog saziva. Nakon toga predsednik Skupštine raspisao je pokrajinske izbore za 17. decembar.

Dobili poziv iz Ministarstva poljoprivrede

U protestnoj vožnji učestvuje pedesetak traktora sa područja Subotice i okolnih naselja. Poljoprivrednici u protestu tvrde da su sinoć primili poziv iz Ministarstva poljoprivrede na pregovore.

Navode da i dalje traže da se ispuni majski sporazum koji podrazumeva "plavi" dizel na pumpama bez akcize za paore, uređenje robnih berzi za poljoprivredne proizvode i ukidanje naknade za odvodnjavanje. Bez ispunjenja uslova paori neće da prekinu proteste.

Oni su spremni da pregovaraju o zahtevu za 2024. godinu sa ministarkom poljoprivrede u Kisaču sa ostalim paorima, uz prisustvo medija. Kroz blokadu se propuštaju se ambulantna i interventna vozila i automobili i autobusi sa malom decom i bolesnima.

Paori navode da će povremene blokade kružnog toka na izlazu iz grada i danas trajati do 16 časova. Od jutros nezadovoljni poljoprivrednici traktorima blokiraju puteve u okolini Pančeva.

Blokade su na putu Pančevo–Vršac na ulazu u Banatsko Novo Selo, Pančevo–Kovin kod Bavaništa i Banatskog Brestovca. Vozila se povremeno propuštaju, a u toku noći ne bi trebalo da bude blokada.

M.J./N1/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu