Analiza

Raspisani izbori u Vojvodini: U senci protesta i obesmišljene autonomije 2

Predsednik Skupštine Vojvodine Momo Čolaković raspustio je danas vojvođansku Skupštinu i raspisao prevremene pokrajinske izbore za 17. decembar

Foto: Nenad Mihajlović/Tanjug

16. 11. 2023. / 12.15

Raspisani izbori u Vojvodini: U senci protesta i obesmišljene autonomije

Pokrajinski izbori su napokon ozvaničeni. Proevropska opozicija, kao na republičkim i beogradskim izborima, nastupa ujedinjena na listi Srbija protiv nasilja. Koje će još koalicije učestvovati i šta obeležava ove izbore

Danas je u zaustavnom vremenu, poslednjeg dana zakonskog roka, raspuštena Skupština AP Vojvodine, i ozvaničeno je da će se prevremeni vojvođanski izbori održati kada i republički i deo lokalnih – 17. decembra.

Izbore je raspisao Momo Čolaković, visoki funkcioner stranke porodice Krkobabić, takozvane Partije ujedinjenih penzionera Srbije, koji je privremeni i kratkotrajni šef parlamenta, prelazno rešenje posle smrti Ištvana Pastora. Odlazak Pastora je napravio proceduralnu pometnju jer u unutrašnjim pokrajinskim aktima nije bilo najjasnije da li neki od potpredsednika može raspustiti skupštinu i proglasiti izbore, pa je stoga brzinski izabran novi čelnik.

Proglašenje izbora je kasnilo i zbog turbulencija unutar Srpske napredne stranke, više nego usled proceduralnih začkoljica: naime, sadašnji premijer Igor Mirović nije bio zadovoljan prevremenim glasanjem i skraćivanjem mandata, jer pripada manjinskoj grupaciji unutar stranke i dugo je već u sukobu sa fiktivnim predsednikom SNS-a Milošem Vučevićem, čija bi struja rado preuzela pokrajinsku vladu. Videćemo kako su unutarstranački pregovori završeni i kako je raspoređen eventualni postizborni plen.

Obesmišjena autonomija

Ove izbore karakteriše činjenica da je vojvođanska autonomija naprednjački temeljno i sistematski obesmišljena, te da rad njenih prašnjavih institucija nikoga više ne interesuje. Očigledno je cilj vučićevaca bio i ostao da se građani Vojvodine i cele zemlje zapravo počnu pitati čemu ta autonomija uopšte služi osim za udomljavanje stranačkih kadrova i trošenje para. Zove se to – gušenje autonomije.

Može se očekivati da mediji za ove izbore neće biti odveć zainteresovani, a građani da će biti zbunjeni kada dobiju i pokrajinski listić. Sama kampanja će trajati maksimalno tri sedmice za opoziciju, kada se uzme u obzir činjenica da je potrebno utrošiti dosta dana za prikupljanje potpisa.

Protest poljoprivrednika i poštara

Protest poljoprivrednika, koji je sve jači i više nego opravdan, takođe će biti, očekuje se, bitan segment kampanje na republičkom, a pogotovo na pokrajinskom nivou.

Događaj u Bavaništu je imao jakog odjeka u javnosti: videćemo da li će paori uspeti da nateraju i opozicione i stranke vlasti da se pred izbore očituju o njihovim problemima i ponude određena rešenja.

Tu je, osim toga, i veliki štrajk poštara, koji je krenuo upravo iz Novog Sada. Nije isključeno da će do 17. decembra u Vojvodini biti još protesta i turbulencija s obzirom da definitivno postoji ogromno nezadovoljstvo raznih segmenata društva sadašnjom vlašću.

Srbija protiv nasilja

Proevropska opozicija će u Vojvodini nastupiti na jednoj listi, po ugledu na republičke izbore. Zvaće se identično – Srbija protiv nasilja, a njeni nosioci će biti Mihajlo Brkić iz stranke SRCE i Marinika SSP Tepić. Mihajlo Brkić je bivši visoki funkcioner Demokratske stranke i nekadašnji ambasador Srbije u Kuvajtu (pokrivao je i neke druge arapske države).

Prvi na listi je, takođe ne baš široj javnosti preterano poznat, predstavnik Narodnog pokreta Srbije Stanko Pužić iz Pančeva, mladić koji je po zanimanju menadžer, veoma uspešan, kažu. Pregovori su bili teški, neke stranke su morale da progutaju pokoju žabu, ali su stavili opšti ispred stranačkog interesa.

Bilo je reči da će lista biti proširena i pojedincima iz Akcije progresivne Vojvodine (APV) i građanskog pokreta BRAVO. Kako saznajemo, "bravaši“ nisu želeli da budu kandidati, ali će sarađivati sa opozicijom u kontroli izbora, odnosno u obuci kontrolora. Akcija progresivne Vojvodine imaće kandidata na kvoti SSP-a, a u pitanju je organizacija koju većinom čine nekadašnji članovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji su ovu stranku napustili nezadovoljni njenom dugogodišnjom koalicijom sa Srpskom naprednom strankom.

Liga socijaldemokrata Vojvodine

Kako se izbori približavaju, LSV sve intenzivnije pokušava sa sebe da zbaci težak balast saradnje sa naprednjacima i preduge koalicije u Novom Sadu, odnosno saučestvovanja u studioznom urbanističkom i kulturnom razaranju glavnog grada Vojvodine.

Ova stranka postaje "žestoko opoziciona“, a u svrhu promene imidža ranije je izvršena i smena na njenom čelu. Izrazito nepopularnog Nenada Čanka zamenila je njegova desna ruka, Bojan Kostreš. Prema informacijama koje posedujemo, ovo je čisti simulakrum: neprikosnoveni Čanak još uvek drži sve dizgine u svojim rukama.

Stranka će izaći na vojvođanske izbore sa pričom o autonomiji, i može se desiti čak i da pređe cenzus, pogotovo ako građani procene da u proevropskom bloku nema preteranog interesa za vojvođansku stvar.

Desna opozicija

Što se tiče desne opozicije, biće interesantno gledati šta će se tu dešavati. Koalicija NADA će definitivno nastupiti u formatu republičke liste, a možda će im se pridružiti i poneki nacionalni radnik, pokrajinski. Stranke koje čine ovu koaliciju na prethodnim su pokrajinskim izborima, koje je opozicija bojkotovala, osvojile, odvojeno, bezmalo devet odsto glasova.

Da li će se pojaviti i zajednička lista Dveri i Zavetnika? Nemamo odgovor na ovo pitanje, ali bi bilo nelogično da se ove stranke koje bi najradije vojvođansku autonomiju zgazile tenkom – pojave na pokrajinskim izborima.

Narodna stranka, prema našim informacijama, neće učestvovati na vojvođanskom glasanju, a problem je infrastrukturne prirode –skupljanje potpisa. Naime, veliki broj članova ove stranke iz Vojvodine priključio se Narodnom pokretu Srbije Miroslava Aleksića, što je uticalo na njenu kapacitiranost.

Savez vojvođanskih Mađara

Savez vojvođanskih Mađara će, tradicionalno, izaći sam na pokrajinske izbore. Kako će se smrt Ištvana Pastora odraziti na birače i ko će biti njegov naslednik (sin ili neko drugi), još se ne zna.

Ova stranka je na vojvođanskim izborima 2020, u odnosu na one iz 2016. godine, skoro udvostručila procenat glasova, što je posledica činjenice da je u međuvremenu izgubila opoziciju unutar nacionalne zajednice, a i zbog toga što je uspela novcem/donacijama iz Mađarske da podmiri raznorazne.

Naravno, tu su i liste SNS-a i SPS-a. O njima drugi put.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu